Přílohy, pečivo

Přílohy a pečivo jsou důležitou součástí hlavních jídel, kterým dodávají potřebné sacharidy a tedy i energii, vlákninu a chuťovou rozmanitost. Přílohy se připravují nejčastěji z brambor, obilovin, luštěnin nebo zeleniny a podávají se hlavně k masu, sýrům nebo omáčkám. K nejoblíbenějším u nás patří vařené a šťouchané brambory, bramborová kaše, hranolky, americké brambory nebo bramborové krokety. Další oblíbenou přílohou je rýže, vařená, pečená nebo grilovaná zelenina a nejrůznější obiloviny, jako jsou kuskus, bulgur, quinoa a pohanka. Tradiční součástí české kuchyně jsou knedlíky, ať už klasický houskový, bramborový nebo sváteční karlovarský. V poslední době si získávají oblibu také batáty neboli sladké brambory, připravované jako hranolky, pečené, případně ve formě pyré. K salátům a mnoha dalším pokrmům především zahraniční kuchyně se pak jako příloha podává pečivo, ať už tmavý či světlý chléb, bageta, toustový chléb nebo nejrůznější placky.

Vařené brambory
Brambory

Vařené brambory

30 min
5 Kč / porce
Bramborový salát
Brambory

Bramborový salát

1 hod
11 Kč / porce
Bramborová kaše
Brambory

Bramborová kaše

30 min
11 Kč / porce
Kuskus s granátovým jablkem
Kuskus

Kuskus s granátovým jablkem

25 min
38 Kč / porce
Máslový croissant
Sladké pečivo

Máslový croissant

1 hod +
4 Kč / porce
Kynutý mazanec
Sladké pečivo

Kynutý mazanec

1 hod +
5 Kč / porce
Tvarohový beránek
Sladké pečivo

Tvarohový beránek

1 hod +
33 Kč / porce
Tvarohový mazanec
Sladké pečivo

Tvarohový mazanec

1 hod +
7 Kč / porce
Velikonoční beránek
Sladké pečivo

Velikonoční beránek

1 hod +
19 Kč / porce
Mazanec
Sladké pečivo

Mazanec

1 hod +
14 Kč / porce
Velikonoční jidáše
Sladké pečivo

Velikonoční jidáše

1 hod +
1 Kč / porce
Skořicové šneky
Sladké pečivo

Skořicové šneky

1 hod +
7 Kč / porce
Karlovarský knedlík
Knedlíky

Karlovarský knedlík

50 min
17 Kč / porce
Více receptů