Dezerty a sladká jídla

Dezerty a sladká jídla

Hlavní jídla

Hlavní jídla

Nápoje

Nápoje

Omáčky a guláše

Omáčky a guláše

Polévky

Polévky

Předkrmy, chuťovky a svačiny

Předkrmy, chuťovky a svačiny

Přílohy, pečivo

Přílohy, pečivo

Saláty

Saláty

Zavařování a nakládání

Zavařování a nakládání

Recepty na přílohy a pečivo

Přílohy a pečivo jsou důležitou součástí hlavních jídel, kterým dodávají potřebné sacharidy a tedy i energii, vlákninu a chuťovou rozmanitost. Přílohy se připravují nejčastěji z brambor, obilovin, luštěnin nebo zeleniny a podávají se hlavně k masu, sýrům nebo omáčkám. K nejoblíbenějším u nás patří vařené a šťouchané brambory, bramborová kaše, hranolky, americké brambory nebo bramborové krokety. Další oblíbenou přílohou je rýže, vařená, pečená nebo grilovaná zelenina a nejrůznější obiloviny, jako jsou kuskus, bulgur, quinoa a pohanka. Tradiční součástí české kuchyně jsou knedlíky, ať už klasický houskový, bramborový nebo sváteční karlovarský. V poslední době si získávají oblibu také batáty neboli sladké brambory, připravované jako hranolky, pečené, případně ve formě pyré. K salátům a mnoha dalším pokrmům především zahraniční kuchyně se pak jako příloha podává pečivo, ať už tmavý či světlý chléb, bageta, toustový chléb nebo nejrůznější placky.

Dýňové knedlíčky
Knedlíky

Dýňové knedlíčky

28 min
1 Kč / porce
Vídeňský knedlík
Knedlíky

Vídeňský knedlík

40 min
12 Kč / porce
Hrnkové knedlíky
Knedlíky

Hrnkové knedlíky

16 min
5 Kč / porce
Šťouchané brambory
Brambory

Šťouchané brambory

25 min
11 Kč / porce
Malinové palmiers
Sladké pečivo

Malinové palmiers

40 min
4 Kč / porce
Medové jidáše
Sladké pečivo

Medové jidáše

1 hod +
4 Kč / porce
Donuty
Sladké pečivo

Donuty

1 hod +
3 Kč / porce
Bramborová babka
Brambory

Bramborová babka

1 hod +
16 Kč / porce
Indické placky Naan
Chléb a placky

Indické placky Naan

1 hod +
7 Kč / porce
Rýžové placky
Rýže

Rýžové placky

20 min
6 Kč / porce
Hasselback brambory
Brambory

Hasselback brambory

1 hod +
13 Kč / porce
Více receptů