1/0
Patenty (nebo též lokše) z bramborového těsta jsou oblíbené placky, které si našly své místo v české a slovenské kuchyni. Připravit je je jednoduché a výsledkem jsou nadýchané a vláčné placky, které si můžete dopřát jak naslano, tak nasladko.
Uvařte brambory ve slupce, dokud nejsou měkké. Ideálně je připravte den předem, aby mohly zcela vychladnout.
Oloupejte vychladlé brambory a buď je nastrouhejte najemno, nebo rozmačkejte dohladka.
Do brambor přidejte sůl a mouku, a vytvořte vláčné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě mouku.
Vypracované těsto vyválejte na tenké placky o průměru přibližně 15 cm.
Opékejte placky na suché, rozpálené pánvi z obou stran, dokud nejsou dozlatova opečené.
Po opečení potírejte hotové placky rozpuštěným máslem a skládejte je na sebe.
Servírujte je buď samotné nebo s náplní či posypem podle vaší chuti.
Líbil se vám recept Klasické patenty z bramborového těsta? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.