Staročeské laty se sádlem

Čas přípravy: 40 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
13. listopadu

Staročeské laty se sádlem byly tradičním pokrmem v české kuchyni a na Slovensku, kdy sloužily jako levné a vydatné jídlo pro celou rodinu. Dříve se pekly na plotně kamen nebo sporáku, přičemž hospodyně pečlivě hlídaly, aby zůstaly vláčné. Tento pokrm může být podáván jako hlavní chody i příloha a jeho příprava je snadná a rychlá, což ocení všichni milovníci tradiční kuchyně.

Ingredience

Recept

  • 1

    Nastrouhejte uvařené a oloupané brambory najemno.

  • 2

    Přidejte mouku a sůl, poté vypracujte těsto, při potřebě přidejte mouku.

  • 3

    Těsto rozdělte na 6 dílů a každý vyválejte do tenké placky.

  • 4

    Opečte placky nasucho na pánvi z obou stran, dokud nezezlátnou.

  • 5

    Horké placky potřete sádlem a skládejte na sebe.

  • 6

    Podávejte samotné nebo se zelím, škvarky či podle chuti.

Zajímavé tipy
  • Brambory typu C jsou na přípravu nejvhodnější.
  • Pokud nemáte možnost uvařit brambory předem, nechte je alespoň pořádně vychladnout.
  • Správná konzistence těsta je klíčová – nesmí být lepkavé a ani moc tuhé.
  • Vyzkoušejte také snídaňové bramborové placky podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Staročeské laty se sádlem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.