1/0
Smažené jablečné kroužky, známé jako Apfelküchle nebo Apfelradl, jsou tradiční německou, rakouskou a švýcarskou pochoutkou. Tyto jablečné kroužky obalené v křupavém těstíčku a posypané skořicovým cukrem jsou dokonalým spojením křupavosti a jemné sladkokyselé chuti. Jsou oblíbené jako dezert, ale díky své jednoduchosti a sytosti jsou vhodné také jako chutná svačina.
Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 1 cm. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a odložte stranou.
V jiné misce smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, skořici a prášek do pečiva.
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.
Žloutky prošlehejte s mlékem a přidejte k suché směsi. Šlehejte dohladka a nakonec jemně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků, až vznikne hladké těstíčko připomínající těsto na palačinky. Pokud je příliš husté, přidejte trochu mléka.
Rozehřejte olej ve vyšší pánvi na střední teplotu. Jablečné plátky namáčejte do těstíčka, aby byly kompletně obalené, a opatrně je vkládejte do horkého oleje. Smažte dozlatova z obou stran - asi 2-3 minuty z každé strany.
Hotové kroužky nechte okapat na papírové utěrce. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.
Podávejte smažené jablečné kroužky ještě teplé, třeba s vanilkovou omáčkou, šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Líbil se vám recept Smažené jablečné kroužky v těstíčku? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.