1/0
Polský koláč Karpatka je vynikající dezert tvořený lahodným odpalovaným těstem, které při pečení nezvykle nabývá a vytváří efektní tvary připomínající horské vrcholky. Ačkoli vypadá složitě, jeho příprava je zcela jednoduchá. Tento dezert se stane ideálním pohoštěním pro sváteční příležitosti i každodenní sladkou pauzu.
Zavařte vodu do varu a přidejte máslo. Jakmile se rozpustí, vmíchejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Míchejte do vzniknutí hladké směsi bez hrudek. Poté odstavte a nechte trochu vychladnout.
Postupně přidávejte do směsi vejce a stále míchejte. Každé vejce dobře zapracujte.
Těsto rozdělte na dvě části. Každou část rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně uhlaďte.
Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 25 minut, až těsto nabude vzhledu horských vrcholků. Troubu během pečení neotvírejte.
Spojte 200 ml mléka s moukou, škrobem, žloutky, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a semínky z vanilkového lusku.
Zbytek mléka přiveďte k varu a přidejte moučnou směs. Vařte, dokud nevznikne hladký krém.
Nechte krém vychladnout a mezitím vyšlehejte máslo. Po lžících přidejte zcela vychladlý krém a míchejte do hladké konzistence.
Pláty těsta rozřízněte podélně, namažte krémem a doplňte malinami. Přikryjte druhou částí těsta a zlehka přitlačte.
Líbil se vám recept Polský koláč Karpatka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.