Polský koláč Karpatka

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 192 Kč
Redakce Kupi.cz
16. května
Polský koláč Karpatka rozkrájený na devět porcí, posypaný moučkovým cukrem. Ilustrační foto: Dar1930 / Shutterstock.com

Polský koláč Karpatka je vynikající dezert tvořený lahodným odpalovaným těstem, které při pečení nezvykle nabývá a vytváří efektní tvary připomínající horské vrcholky. Ačkoli vypadá složitě, jeho příprava je zcela jednoduchá. Tento dezert se stane ideálním pohoštěním pro sváteční příležitosti i každodenní sladkou pauzu.

Recept polský koláč Karpatka vás vyjde na 16 Kč za 1 porci. 12 porcí připravíte za 192 Kč.

Ingredience

Těsto

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 192 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

Těsto

  • 1

    Zavařte vodu do varu a přidejte máslo. Jakmile se rozpustí, vmíchejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Míchejte do vzniknutí hladké směsi bez hrudek. Poté odstavte a nechte trochu vychladnout.

  • 2

    Postupně přidávejte do směsi vejce a stále míchejte. Každé vejce dobře zapracujte.

  • 3

    Těsto rozdělte na dvě části. Každou část rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně uhlaďte.

  • 4

    Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 25 minut, až těsto nabude vzhledu horských vrcholků. Troubu během pečení neotvírejte.

Krém

  • 1

    Spojte 200 ml mléka s moukou, škrobem, žloutky, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a semínky z vanilkového lusku.

  • 2

    Zbytek mléka přiveďte k varu a přidejte moučnou směs. Vařte, dokud nevznikne hladký krém.

  • 3

    Nechte krém vychladnout a mezitím vyšlehejte máslo. Po lžících přidejte zcela vychladlý krém a míchejte do hladké konzistence.

  • 4

    Pláty těsta rozřízněte podélně, namažte krémem a doplňte malinami. Přikryjte druhou částí těsta a zlehka přitlačte.

Zajímavé tipy
  • Pokud chcete ovocnou vrstvu obměnit, klidně místo malin použijte jiné sezónní ovoce, jako jsou například jahody nebo borůvky.

Líbil se vám recept Polský koláč Karpatka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.