1/0
Bulgur je druh celozrnné tvrdé pšenice, která nabízí více vitaminů, minerálů a vlákniny oproti běžné pšenici. Můžete jej kombinovat s pečenou, vařenou či syrovou zeleninou různé textury a barev, aby výsledný pokrm byl přitažlivý pro všechny smysly. Tento recept na bulgur s rajčaty, lilkem a citronovým jogurtem je skvělou volbou pro lehký a výživný oběd či večeři.
Předehřejte troubu na 200 °C. Lilky rozpulte podélně a nakrájejte na plátky silné 3 cm. Smíchejte s 4 lžícemi oleje, ½ lžičky soli a špetkou pepře. Rozložte na plech s pečicím papírem a pečte 35–40 minut. Otočte je v průběhu pečení.
Cibuli nakrájejte na tenké plátky, česnek prolisujte. V hluboké pánvi rozehřejte zbytek oleje a na středním ohni opékejte cibuli 8 minut. Přidejte česnek a nové koření, restujte za stálého míchání 1 minutu. Přidejte rajčata, povařte 2 minuty a rozmačkejte. Vmíchejte rajský protlak, osolte a přilijte 400 ml vody. Přiveďte k varu, snížíte teplotu a přikryjte. Vařte 12 minut.
Přidejte bulgur, promíchejte, odstavte a nechte 20 minut dojít. Bulgur nasákne tekutinu.
Nakládaný citron nakrájejte nadrobno, mátu nasekejte. V míse smíchejte jogurt, citron, polovinu máty a špetku soli.
Bulgur rozdělte na talíře, přidejte lilek a ozdobte jogurtovou směsí a zbylou mátou.
Líbil se vám recept Bulgur s rajčaty, lilkem a citronovým jogurtem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.