Tvarohový mazanec

Čas přípravy: 1 hod 50 min
Obtížnost: Střední
Cena: 84 Kč
Redakce Kupi.cz
28. března 2023
Upečený tvarohový mazanec sypaný mandlemi, servírovaný na dřevěném kulatém prkénku Anna Kolásková

Upečte si letos s námi na Velikonoce tvarohový mazanec, který vás naprosto dostane svou vláčnou konzistencí plnou voňavého tvarohu. Zajisté zachutná všem malým i velkým mlsounům. Do mazance si můžete přidat vše, co máte rádi, a před upečením jej posypat nasekanými mandlemi.

Recept tvarohový mazanec vás vyjde na 7 Kč za 1 porci. 12 porcí připravíte za 84 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 84 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Zadělejte si kvásek. Do misky nebo hrníčku dejte pár lžic teplého mléka, přidejte 1 lžičku cukru, 1 lžičku mouky a rozdrobené droždí. Promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte na 15 minut vzejít na teplém místě (kamna, topení).

  • 2

    Mezitím si do mísy prosejte hladkou mouku se špetkou soli. Přidejte vlažné mléko, oba cukry, žloutky, kvásek a začněte zadělávat těsto. Jakmile je lehce vypracované, přidejte zbývající ingredience kromě rozinek (tvaroh, rum, vanilku, citronovou kůru).

  • 3

    Vypracujte velmi vláčné těsto. Pokud je příliš tekuté, přidejte ještě mouku (záleží na vodnatosti tvarohu). Poté jej lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo na 1 hodinu.

  • 4

    Po hodině do těsta přidejte rozinky, propracujte směs rukama a vytvarujte bochánek. Ten dejte na plech a nechte ještě kynout minimálně 30 minut až 1 hodinu na teplém místě.

  • 5

    Po dokynutí ho pomašlujte vajíčkem, posypejte mandlemi a dejte péct do trouby. Pečte 10 minut na 175 stupňů, poté ztlumte a dopečte 30 minut na 160 stupňů.

  • 6

    Ihned po upečení pomašlujte mazanec horkým máslem s trochou rumu. Nechte vychladnout a můžete podávat.

Zajímavé tipy

Proč mazanec praská?

  • Jednou z možností je, že byl před pečením málo nakynutý – kynutí tedy pokračovalo i v troubě a mazanec se rozpínal, až praskl. Do trouby ho tedy dávejte až 100% nakynutý. Poznáte to tak, že do těsta uděláte důlek, který se nebude vracet (těsto už nebude mít sílu).
  • Druhou možností je, že jste těsto po 1. nakynutí málo propracovali neboli jste si nedali dostatečnou práci s tvarováním bochánku.

Vyzkoušejte také tradiční mazanec z kynutého těsta.

Líbil se vám recept Tvarohový mazanec? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.