Kynutý mazanec

Čas přípravy: 3 hod 40 min
Obtížnost: Střední
Cena: 40 Kč
Redakce Kupi.cz
23. května 2023
Dva plátky kynutého mazance na bílém talíři a vedle talíře je sklenice rybízové marmelády Anna Kolásková

Kynutý mazanec k Velikonocům prostě patří. Dříve se pekl na Bílou sobotu a do vrchní části bochníku se nařízl kříž, případně se posypal mandlemi. Čím movitější rodina byla, tím bohatší mazanec si mohla dovolit. Dnes už o rozinky, mandle či vanilku naštěstí není nouze, můžete si tedy doma připravit opravdu chutný kynutý mazanec, který provoní celý dům.

Recept kynutý mazanec vás vyjde na 5 Kč za 1 porci. 8 porcí připravíte za 40 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 40 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Nejprve si připravte kvásek. Do misky nalijte pár lžic vlažného mléka a rozmíchejte v něm lžičku cukru a lžičku mouky. Rozdrobte droždí na co nejmenší kousky, misku zakryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít na teplém místě, např. u topení či sporáku. Pozor – místo nesmí být příliš horké.

  • 2

    Mezitím si do mísy, ve které budete těsto míchat, prosejte obě mouky, přidejte sůl, zbytek cukru krystal a vanilkový cukr. Nastrouhejte a do mísy přidejte také citronovou kůru.

  • 3

    Jakmile kvásek vzejde, přidejte ho do mísy společně se zbylými ingrediencemi. Patří tam vlažné mléko, vlažné, rozpuštěné máslo, rozinky v rumu a žloutky. Ručně nebo pomocí kuchyňského robotu vypracujte pěkné hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Pokud je potřeba, přidejte ještě trošku mouky.

  • 4

    Těsto zakryjte utěrkou a nechte 60 minut kynout. Následně ho dejte na pomoučený vál a ručně ho vytvarujte do tvaru bochníku. Poté jej položte na plech s pečicím papírem, upravte, aby bylo pěkně kulaté, a zakryjte velkou skleněnou mísou nebo utěrkou.

  • 5

    Mazanec nechte kynout dalších 60 až 90 minut na teplém místě, až se krásně nafoukne a zvětší objem. Mezitím si předehřejte troubu na 165 °C na horní i spodní ohřev.

  • 6

    Nakynutý mazanec pomašlujte vejcem, posypejte sekanými mandlemi a dejte péct zhruba 40 až 50 minut (podle velikosti). V průběhu pečení vrchní část zakryjte alobalem (aby mazanec příliš nezhnědl).

  • 7

    Stav propečení zkontrolujte špejlí – těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení nechte mazanec vychladnout na mřížce.

Zajímavé tipy

Kynuté těsto je nejchutnější hned po upečení, další den už může tvrdnout. Pokud by vám nějaký mazanec zbyl i 3. den po upečení nebo ještě později, můžete z něj připravit žemlovku nebo francouzské tousty.

Líbil se vám recept Kynutý mazanec? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.