1/0
Pokud mazanec není vaší oblíbenou volbou a dáváte přednost menšímu a voňavému pečivu, vyzkoušejte upéct medové jidáše. Je to skvělá možnost, jak si užít sladké pečivo naplněné medovou vůní. Navíc, pokud máte rádi tradici, tento recept jistě oceníte. Jidáše, pečivo plné historie a symboliky, jsou nejen chutné, ale také krásně voní. Příprava je snadná, a výsledkem budou úžasně měkké a sladké kousky, které ocení celá rodina.
Rozdrobte droždí do misky a přidejte k němu lžíci krupicového cukru a lžíci mouky z uvedeného množství. Zalijte 100 ml vlažného mléka a zamíchejte. Zakryjte utěrkou a nechte kvašení proběhnout 10-15 minut.
Nechte máslo změknout a v míse ho smíchejte se žloutky a medem do nadýchané pěny. Poté přimíchejte mouku a vzešlý kvásek. Zalijte zbytkem mléka a směs propracujte do hladka. Přidejte sůl a citronovou kůru.
Vyklopte těsto na pomoučněný vál a ještě jednou ho propracujte. Přendejte do mísy, zakryjte a nechte kynout na teplém místě asi hodinu.
Vykynuté těsto vyklopte, rozdělte na kousky vážící 50-60 g a zformujte je do tvaru „hada“ nebo do spirál. Tyto tvarované kousky přemístěte na plech s pečicím papírem a nechte je ještě trochu nakynout.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé. Horké jidáše potřete směsí medu s horkou vodou a pak posypte moučkovým cukrem.
Líbil se vám recept Medové jidáše? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.