Medové jidáše

Čas přípravy: 2 hod 25 min
Obtížnost: Střední
Cena: 120 Kč
Redakce Kupi.cz
14. dubna
Medové jidáše zatočené do různých tvarů položené na pečicím plechu s pečicím papírem. Ilustrační foto: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Pokud mazanec není vaší oblíbenou volbou a dáváte přednost menšímu a voňavému pečivu, vyzkoušejte upéct medové jidáše. Je to skvělá možnost, jak si užít sladké pečivo naplněné medovou vůní. Navíc, pokud máte rádi tradici, tento recept jistě oceníte. Jidáše, pečivo plné historie a symboliky, jsou nejen chutné, ale také krásně voní. Příprava je snadná, a výsledkem budou úžasně měkké a sladké kousky, které ocení celá rodina.

Recept medové jidáše vás vyjde na 4 Kč za 1 porci. 30 porcí připravíte za 120 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 120 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Rozdrobte droždí do misky a přidejte k němu lžíci krupicového cukru a lžíci mouky z uvedeného množství. Zalijte 100 ml vlažného mléka a zamíchejte. Zakryjte utěrkou a nechte kvašení proběhnout 10-15 minut.

  • 2

    Nechte máslo změknout a v míse ho smíchejte se žloutky a medem do nadýchané pěny. Poté přimíchejte mouku a vzešlý kvásek. Zalijte zbytkem mléka a směs propracujte do hladka. Přidejte sůl a citronovou kůru.

  • 3

    Vyklopte těsto na pomoučněný vál a ještě jednou ho propracujte. Přendejte do mísy, zakryjte a nechte kynout na teplém místě asi hodinu.

  • 4

    Vykynuté těsto vyklopte, rozdělte na kousky vážící 50-60 g a zformujte je do tvaru „hada“ nebo do spirál. Tyto tvarované kousky přemístěte na plech s pečicím papírem a nechte je ještě trochu nakynout.

  • 5

    Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé. Horké jidáše potřete směsí medu s horkou vodou a pak posypte moučkovým cukrem.

Zajímavé tipy
  • Pro jemnější chutě můžete místo citronové kůry použít pomerančovou kůru.
  • Pokud máte rádi, posypte hotové jidáše sekanými ořechy nebo mandlemi pro extra křupavost.
  • Chcete-li, aby jidáše zůstaly déle měkké, uzavřete je do vzduchotěsné nádoby, jakmile vychladnou.
  • Vyzkoušejte také velikonoční zajíčky z kynutého těsta nebo zkuste jarní slepované sušenky podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Medové jidáše? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.