Švestková povidla po babičce

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 72 Kč
Redakce Kupi.cz
13. srpna

Švestková povidla po babičce jsou lahodnou připomínkou tradic a domácích receptů. Jejich sladkokyselá chuť a jemně kořeněná vůně vykouzlí vzpomínky na dětství a idylické chvíle strávené v kuchyni. S tímto receptem si připravíte povidla, která potěší nejen na chlebu, ale i v koláčích a jiných dobrotách. Ať už je děláte poprvé, nebo jste zkušený kuchař, tento snadný recept vás provede celým postupem krok za krokem.

Recept švestková povidla po babičce vás vyjde na 9 Kč za 1 porci. 8 porcí připravíte za 72 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě BILLA za 72 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Omyjte a pečlivě osušte švestky, poté je vypeckujte.


  • 2

    Švestky rozmixujte na pyré pomocí mixéru. Pokud chcete, nechte některé švestky nasekané nadrobno pro hrubší strukturu.

  • 3

    Přesypte rozmixované švestky do čistého hlubokého pekáče.

  • 4

    Předehřejte troubu na 175 °C, pro horkovzdušnou troubu na 155 °C.


  • 5

    Do švestkové směsi přidejte citronovou kůru, svitky skořice a hvězdičky badyánu.


  • 6

    Posypte směs želírovacím cukrem a důkladně ho vmíchejte.


  • 7

    Pekáč vložte do předehřáté trouby a nechte směs pomalu vařit. Jakmile směs začne bublat, každých 15–20 minut ji promíchejte.


  • 8

    Pečte zhruba 1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne na tmavý a lesklý výsledek.


  • 9

    Připravte si čisté skleničky, umyjte je v horké vodě a sterilizujte.


  • 10

    Povidla přelijte do skleniček, povrch můžete posypat špetkou zázvoru nebo vložit hřebíček. Ihned uzavřete.


  • 11

    Pokud máte víčka se závitem, otočte skleničky dnem vzhůru pro vytvoření podtlaku.

  • 12

    Skladujte na chladném a tmavém místě, ideálně ve sklepě nebo spíži.

Zajímavé tipy
  • Na povidla použijte co nejzralejší švestky – jsou sladší a obsahují méně vody, což urychlí zahušťování.
  • Pro extra chuť můžete na konci pečení přidat několik kapek rumu, ale jen opatrně, aby se zachovala chuť švestek.
  • Pokud je směs moc řídká, nechte ji péci déle. Vždy kontrolujte hustotu při pečení.
  • Vyzkoušejte také švestkový kompot podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Švestková povidla po babičce? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.