Švestková povidla po babičce

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 80 Kč
Redakce Kupi.cz
13. srpna
Švestková v zavařovací sklenici položené na dřevěném prkénku s čerstvými švestkami. Ilustrační foto: Romeo Donca / Shutterstock.com

Švestková povidla po babičce jsou lahodnou připomínkou tradic a domácích receptů. Jejich sladkokyselá chuť a jemně kořeněná vůně vykouzlí vzpomínky na dětství a idylické chvíle strávené v kuchyni. S tímto receptem si připravíte povidla, která potěší nejen na chlebu, ale i v koláčích a jiných dobrotách. Ať už je děláte poprvé, nebo jste zkušený kuchař, tento snadný recept vás provede celým postupem krok za krokem.

Recept švestková povidla po babičce vás vyjde na 10 Kč za 1 porci. 8 porcí připravíte za 80 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 80 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Omyjte a pečlivě osušte švestky, poté je vypeckujte.


  • 2

    Švestky rozmixujte na pyré pomocí mixéru. Pokud chcete, nechte některé švestky nasekané nadrobno pro hrubší strukturu.

  • 3

    Přesypte rozmixované švestky do čistého hlubokého pekáče.

  • 4

    Předehřejte troubu na 175 °C, pro horkovzdušnou troubu na 155 °C.


  • 5

    Do švestkové směsi přidejte citronovou kůru, svitky skořice a hvězdičky badyánu.


  • 6

    Posypte směs želírovacím cukrem a důkladně ho vmíchejte.


  • 7

    Pekáč vložte do předehřáté trouby a nechte směs pomalu vařit. Jakmile směs začne bublat, každých 15–20 minut ji promíchejte.


  • 8

    Pečte zhruba 1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne na tmavý a lesklý výsledek.


  • 9

    Připravte si čisté skleničky, umyjte je v horké vodě a sterilizujte.


  • 10

    Povidla přelijte do skleniček, povrch můžete posypat špetkou zázvoru nebo vložit hřebíček. Ihned uzavřete.


  • 11

    Pokud máte víčka se závitem, otočte skleničky dnem vzhůru pro vytvoření podtlaku.

  • 12

    Skladujte na chladném a tmavém místě, ideálně ve sklepě nebo spíži.

Zajímavé tipy
  • Na povidla použijte co nejzralejší švestky – jsou sladší a obsahují méně vody, což urychlí zahušťování.
  • Pro extra chuť můžete na konci pečení přidat několik kapek rumu, ale jen opatrně, aby se zachovala chuť švestek.
  • Pokud je směs moc řídká, nechte ji péci déle. Vždy kontrolujte hustotu při pečení.
  • Vyzkoušejte také švestkový kompot podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Švestková povidla po babičce? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.