1/0
Pečení domácích švestkových povidel v troubě vás přesvědčí, že jejich příprava vůbec nemusí být složitá. Stačí jen pár surovin, trochu práce s vypeckováním a rozmělněním švestek, a pak už jen nechat troubu, aby vše proměnila v chutnou ovocnou pomazánku. Uvařte si snadná švestková povidla do zásoby – v zimě se skvěle hodí na buchty, vdolky nebo do taštiček. Poctivá domácí povidla mají zkrátka svou nezaměnitelnou hodnotu.
Švestky nejprve vypeckujte, poté je umelte a rozprostřete do vyššího pekáče, který si předem vyložte pečicím papírem. Pokapejte je octem a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte 20 až 25 minut bez jakéhokoliv míchání.
Po uplynutí této doby rovnoměrně posypte povrch švestek 250 gramy cukru – opět nemíchejte – a vraťte zpět do trouby na dalších 15 minut.
Následně zasypte zbylých 250 gramů cukru, opět pouze na povrch a bez promíchání. Znovu pečte ještě 15 minut.
Jakmile jsou švestky upečené, vyjměte je z trouby a přidejte rum, mletou skořici a nadrcené hřebíčky. V této fázi už směs promíchejte a rozmixujte pomocí ponorného mixéru – ideálně po přemístění do hrnce, například pomocí velké servírovací lžíce.
Pro ověření správné konzistence kápněte trochu povidel na studený talířek – pokud kapka ztuhne, je hotovo. V případě potřeby dochuťte kyselinou citronovou (1–2 lžičky).
Ještě horká povidla naplňte do čistých sklenic (z uvedeného množství připravíte přibližně čtyři 370 ml sklenice), dobře uzavřete víčky a otočte je dnem vzhůru.
Líbil se vám recept Švestková povidla pečená v troubě? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.