Bezinkový džem

Čas přípravy: 24 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
15. září
Bezinkový džem na dřevěném stole v zavařovací sklenici. Ilustrační foto: Piotr Krzeslak / Shutterstock.com

Podzim si nelze představit bez domácích džemů. Provoňte svůj domov vůní bezu a proměňte volně dostupné plody bezinky v úžasně sladký džem. Domácí bezinkový džem bude skvělým doplňkem vaší kuchyně a navíc příjemným dárkem pro vaše blízké. Stačí následovat několik snadných kroků a použít pár vybraných ingrediencí.

Ingredience

Recept

  • 1

    Bezinky otrhejte z větviček a důkladně propláchněte ve studené vodě. Nasypte do mísy nebo hrnce a posypte cukrem.


  • 2

    Přimíchejte citronovou šťávu, promíchejte a nechte přes noc, aby bobule pustily šťávu a cukr se rozpustil.

  • 3

    Druhý den nahrubo rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
Nemusíte úplně dohladka, struktura je tady žádaná.

  • 4

    Směs převeďte do hrnce na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte, dokud džem nezhoustne.


  • 5

    Přibližně po 30-40 minutách otestujte hustotu tak, že kápnete na studený talířek. Pokud rychle ztuhne, je hotovo.


  • 6

    Ještě horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.


  • 7

    Nechte pomalu vychladnout a uložte do spíže.

Zajímavé tipy
  • Pro jemnější verzi džemu propasírujte směs přes síto po uvaření. Získáte tak verzi bez zrníček a slupek.
  • Pokud chcete džem přirozeně osladit a zahustit, přidejte k bezinkám trochu nastrouhaných jablek.
  • Na zkrácení doby vaření a zajištění konzistentní konzistence použijte želírovací cukr podle návodu.
  • Vyzkoušejte také dýňový džem podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Bezinkový džem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat