1/0
Zralé kaki je skvělé v říjnu a když ho nemáte čas sníst čerstvé, zkuste ho přeměnit na domácí džem. Jednoduchá příprava s výsledkem radostného oranžového sladkého bohatství, připomínajícího podzim i tropy. Tento džem vám dodá pocit útulného domova a naplní vás klidem a radostí.
Omyjte kaki, oloupejte je a nakrájejte na menší kousky. Pokud jsou velmi měkké, můžete je rozmačkat vidličkou.
Přemístěte je do hrnce se silným dnem, přidejte cukr, citronovou šťávu a semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt.
Zahřívejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne jemně vařit.
Nechte džem probublávat asi 25–30 minut, občas promíchejte, aby nedošlo k připálení.
Až začne houstnout, rozmixujte směs tyčovým mixérem dohladka. Pokud preferujete kouskovitější variantu, mixujte jen částečně.
Prověřte pomocí talířkového testu. Kápněte trochu džemu na studený talířek, zda si udrží tvar. Pokud ano, je hotovo.
Naplňte horký džem do sterilizovaných sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Líbil se vám recept Domácí džem z kaki? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.