Jarní slepované sušenky

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 45 Kč
Redakce Kupi.cz
26. února
Sušenky, slepované marmeládou a sypané moučkovým cukrem, vyskládané na dřevěném prkénku Anna Kolásková

Upečte si s námi slepované sušenky s voňavou levandulí a vanilkou, které probudí vaše chuťové pohárky a stanou se velmi oblíbeným cukrovím i pro vaše děti. Lehce nakyslá chuť citronové marmelády se k sušenkám skvěle hodí, a to obzvlášť v kombinaci s levandulí a vanilkou.

Recept jarní slepované sušenky vás vyjde na 3 Kč za 1 porci. 15 porcí připravíte za 45 Kč.

Ingredience

Těsto

Na slepování

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 45 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

Těsto

  • 1

    Připravíme si mísu, ve které budeme ručně nebo pomocí robotu zadělávat těsto. Prosejeme do ní mouku a moučkový cukr.

  • 2

    Přidáme změklé máslo pokojové teploty, žloutek, citrónovou šťávu i jemně nastrouhanou kůru, pravou mletou vanilku, levanduli a špetku soli.

  • 3

    Vypracujeme pěkné hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 12 až 24 hodin odpočinout v lednici. Díky tomu se s ním bude další den lépe pracovat a nebude se trhat.

  • 4

    Další den těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou z nich na pomoučeném válu vyválíme zhruba do výšky 3 mm. Těsto nesmí být příliš nízké, protože by se snadno trhalo.

  • 5

    Pomocí vykrajovátek z něj vykrajujeme tvary vajíček, každé musí být do páru. Jednomu z vajíček vždy uděláme dalším vykrajovátkem důlek, podobně jako u lineckého cukroví.

  • 6

    Cukroví opatrně skládáme na plech s pečicím papírem a v předehřáté troubě sušíme zhruba 7 minut na 150 °C. Průběžně kontrolujeme – každá trouba peče jinak a každý kousek se může péct různou dobu.

  • 7

    Upečené sušenky necháme alespoň 15 minut vychladnout.

Na slepování

  • 1

    Upečené cukroví s otvorem štědře pocukrujeme cukrem a dáme stranou. To bez otvoru namažeme citrónovou marmeládou a opatrně přiklopíme pocukrovanými díly.

  • 2

    Během 24 hodin sušenky krásně změknou a jestliže je nesníme dřív, vydrží nám zhruba 3 týdny – skladují se podobně jako linecké cukroví.

Zajímavé tipy
  • Místo citronové marmelády můžete použít i jiné marmelády s nakyslou chutí – např. rybízovou nebo ostružinovou.
  • Vyzkoušejte také jidáše nebo mazanec.

Líbil se vám recept Jarní slepované sušenky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.