Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Čas přípravy: 5 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 232 Kč
Redakce Kupi.cz
26. dubna
rajská omáčka se dvěma plátky hovězího masa a s pěti knedlíky, servírovaná na bílém hranatém talíři Ilustrační foto: stockfoto / Shutterstock.com

Připravte si s námi vynikající rajskou omáčku s hovězím podle českého šéfkuchaře Přemka Forejta, na které si zajisté náramně pochutnáte. Příprava se na první pohled může zdát náročnější, ale nebojte, s trochou snahy ji zvládnou jistě i méně zdatní kuchaři.

Recept rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta vás vyjde na 58 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 232 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 232 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Nejdříve si připravíme maso. Očistíme ho od blan, osolíme, opepříme a převážeme provázkem do tvaru balíčku. Takto připravené maso orestujeme na rozpálené pánvi ze všech stran. Opečené maso dáme do pekáče.

  • 2

    Připravíme si základ na omáčku. Do hrnce dáme trochu sádla, přidáme misku slaniny, misku mrkve a restujeme, dokud nedojde ke zkaramelizování mrkve.

  • 3

    Poté přidáme nakrájenou cibuli a restujeme dál. Podle potřeby můžeme přidat ještě trochu sádla a pro lepší chuť citronovou kůru.

  • 4

    Do základu přidáme 200 g rajského protlaku a misku rajčat. Přidáme koření – čerstvý tymián, celou skořici, pár kuliček nového koření, 1 hvězdičku badyánu, pár kuliček jalovce, 2 bobkové listy a trochu koriandru. Na závěr přidáme cukr podle chuti a balsamico.

  • 5

    Vše necháme společně restovat, dokud nedojde ke zredukování tekutiny. Poté přilijeme vývar, osolíme, chvíli povaříme a základ na omáčku je hotový.

  • 6

    Základ nalijeme do zapékací mísy k masu, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 140 °C asi 4 hodiny.

  • 7

    Jakmile je maso měkké, vyndáme ho ze zapékací mísy a sundáme z něj provázek.

  • 8

    Nyní si doděláme omáčku. Omáčku přelijeme do hrnce, vyndáme z ní všechno koření a chvíli necháme ještě vařit na plotně, dokud se omáčka trochu nezredukuje.

  • 9

    Poté omáčku rozmixujeme – mixujeme tak dlouho, dokud není omáčka úplně hladká. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Zajímavé tipy
  • Místo knedlíku můžete také jako přílohu zvolit těstoviny.
  • Místo hovězího masa můžete rajskou omáčku podávat k plněným paprikovým luskům.

Líbil se vám recept Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.