1/0
Pod jménem pastina se v italštině ukrývají nejen všechny drobné těstoviny, ale i polévka, do které se přidávají. Ta je založena na silném kuřecím a zeleninovém vývaru a několika dalších tajných ingrediencích. Podle italských babiček je pastina doslova zázrakem při chřipce a nachlazení, slabosti nebo vyčerpání organismu.
Nejprve uvařte kuřecí vývar. Na cca 1 kg masa a kostí dejte 2–3 litry vody, přidejte sůl, bobkový list a nové koření.
Vařte pomalu a odebírejte pěnu, dokud nebude vývar čirý a plný chuti.
Připravte si zeleninu: nakrájejte mrkve, cibule, pórek, česnek, celer a petržel na malé kousky. Přidejte je do hotového vývaru. Vařte dalších 30–45 minut, dokud zelenina nezměkne.
Poté vyjměte zeleninu, část rozmixujte do hladkého pyré a přimíchejte do vývaru.
Uvařte těstoviny al dente. Doporučuje se vařit přímo ve vývaru pro lepší chuť, ale lze je připravit i zvlášť a přidat do polévky při podávání.
Polévku doplňte solí a dalšími kořeními dle chuti. Přidejte zbylou část vařené zeleniny a servírujte ji s vydatnou porcí těstovin, posypanou čerstvými bylinkami a trochu parmazánu.
Líbil se vám recept Italská polévka pastina? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.