Skotské sušenky Short bread

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 40 Kč
Redakce Kupi.cz
16. května
Skotské sušenky Short bread naskládané na sebe na tyrkysovém talířku. Ilustrační foto: Frodo's Dad / Shutterstock.com

Short bread sušenky jsou tradiční pochoutkou ze Skotska, jež si díky své máslové chuti získaly příznivce po celém světě. Tyto křehké sušenky můžete připravovat během celého roku, ale skvěle se hodí i na vánoční stůl nebo jako lahodný jedlý dárek pro vaše blízké.

Recept skotské sušenky Short bread vás vyjde na 4 Kč za 1 porci. 10 porcí připravíte za 40 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 40 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Začněte šleháním mírně změklého másla s cukrem, až dosáhnete jemné pěnové konzistence.

  • 2

    Přidejte mouku, sůl a kypřicí prášek. Rychle vytvořte těsto, které mírně stlačte do koule. Dejte pozor, abyste těsto nepřepracovali.

  • 3

    Kouli vytvarujte do placky, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte ji chladit do ledničky na 30 minut.

  • 4

    Těsto vyválejte do tloušťky asi 6 mm a nakrájejte na 3cm tyčinky nebo trojúhelníčky. Do sušenek vytvořte vidličkou dírky, ale nepropichujte zcela skrz. Znovu chlaďte 30 minut.

  • 5

    Přenesete sušenky na plech a pečte při 180 °C zhruba 20 minut, dokud lehce nezhnědnou. Po upečení je nechte vychladnout na mřížce.

Zajímavé tipy
  • Pokud chcete sušenky ozvláštnit, můžete přidat trochu citronové kůry nebo vanilky pro extra chuť.
  • Pro ještě jemnější konzistenci zkuste použít o něco méně mouky a více másla.
  • Sušenky uchovávejte v uzavíratelné nádobě pro zachování čerstvosti.
  • Vyzkoušejte také kokosové sušenky nebo špaldové ovesné sušenky podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Skotské sušenky Short bread? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.