Fialkový sirup

Čas přípravy: 20 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
15. dubna
fialkový sirup ve dvou skleničkách s víčkem Anna Kolásková

Fialkový sirup vyniká svou nádhernou barvou a příjemnou, lehkou vůní. Vězte, že takový sirup jen tak někde neseženete, můžete si ho ale teď na jaře vyrobit sami doma z voňavých kvítků violek – lidově fialek. Ty jsou jedlé a stejně jako ve vázičce se budou vyjímat také v domácím sirupu. Tento sirup si díky sladké chuti a vůni oblíbí zajisté i vaše děti.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Nasbíráme čerstvé květy fialek a doma je rychle propláchneme pod studenou vodou. Žádné dlouhé macerování, ať nám neutečou vonné silice.

  • 2

    Fialky dáme do uzavíratelné nádoby (např. hrnce) a zalijeme půl litrem horké vody. Přidáme 1,5 bio citronu nakrájeného na plátky a zavřeme.

  • 3

    Necháme 24 hodin macerovat na tmavém chladném místě, aby fialky pustily barvu, vůni a šťávu.

  • 4

    Poté si připravíme 3 až 4 uzavíratelné sklenice střední velikosti, dobře je umyjeme a necháme uschnout.

  • 5

    Fialky slijeme přes plátýnko nebo hustý cedník a zbylé květy vymačkáme.

  • 6

    Tekutinu přendáme do hrnce, přidáme půl kila cukru krystal a za občasného míchání přivedeme tekutinu k varu.

  • 7

    Sirup necháme 3 minuty probublat, vypneme a ještě horký jej plníme do sterilizovaných sklenic. Uchovávaný v lednici nám sirup vydrží po dobu 2–3 týdnů.

Zajímavé tipy
  • Sirup vydrží až 1 rok, pokud sklenice zavaříte 20 minut při 80 stupních, aby se zakonzervoval.
  • Sirupem můžete sladit i dezerty, případně ho používat na oslazení čaje.
  • Ideální jsou fialky ze zahrádky, které neprošly chemickým hnojením nebo postřikem. Vyhněte se sběru fialek v okolí silnic.
  • Vyzkoušejte také sedmikráskový nebo levandulový sirup.

Líbil se vám recept Fialkový sirup? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.