1/0
Vůně černého bezu je jedinečná a domácí sirup má kouzlo, které v obchodě nenajdete. Stačí vám misku černých bobulek ze zahrady, trochu cukru a citron a vytvoříte lahodný sirup. Tento sirup nejen zahřeje v zimě, ale v létě i osvěží. Přitom stojí mnohem méně než kupovaný a máte plnou kontrolu nad jeho složením.
Nachystejte si plody černého bezu, odstraněním bobulek z větviček. Propláchněte je několikrát studenou vodou a ujistěte se, že jsou zralé.
Vložte bobule do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby byly lehce ponořené. Přiveďte k varu a nechte probublat.
Odstavte hrnec a směs nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Prolisujte vychladlé bobule přes čisté plátno nebo jemné síto.
Změřte množství šťávy a vraťte ji do čistého hrnce. Na každý litr šťávy přidejte 1,2 kg cukru.
Přidejte do hrnce cukr a šťávu z citronů. Směs znovu přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
Vařte krátce, aby se vše spojilo. Nalijte horký sirup do sterilních lahví, zavíčkujte a postavte vzhůru dnem, aby se zátka zatáhla.
Nechte zchladnout a uskladněte na tmavém a chladném místě.
Líbil se vám recept Sirup z plodů černého bezu? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.