Sedmikráskový sirup

Čas přípravy: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
15. dubna
Sedmikráskový sirup ve skleněné dóze se lžící na dřevěném prkénku Ilustrační foto: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Šťávy z obchodu jsou poměrně drahé a často bývají plné barviv, aditiv nebo éček. Teď na jaře rostou všude kolem nás sedmikrásky, nasbírejte květy a vyrobte si domácí sedmikráskový sirup pro sebe i děti. Je to lahůdka.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Natrhejte zhruba 500 květů sedmikrásek. Nesbírejte je v blízkosti prašných cest a také si dávejte pozor, abyste netrhali květy v chráněných oblastech.

  • 2

    Doma květy propláchněte vodou, poté je vložte do hrnce a zalijte 500 ml horké vody. Přidejte pokrájený omytý bio citrón, zakryjte pokličkou a nechte 24 hodin macerovat na chladném místě.

  • 3

    Mezitím se do vody uvolní vitamíny a aroma sedmikrásek, což je pro voňavý sirup žádoucí.

  • 4

    Po 24 hodinách tekutinu přes plátýnko přelijte do hrnce a sedmikrásky vymačkejte.

  • 5

    Přidejte do hrnce 500 g cukru krystal a pomalu míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte tekutinu k varu a jen krátce povařte, zhruba tři až pět minut.

  • 6

    Do sirupu nalijte panák rumu pro sterilizaci a ještě horký jej plňte do čistých sklenic.

  • 7

    Pokud víte, že sirup spotřebujete do týdne nebo dvou, uchovávejte ho v lednici. Jestliže však chcete, aby vám vydržel déle, zavařte ho při 80 stupních po dobu 20 minut.

Zajímavé tipy
  • Obecně se nedoporučuje sbírat květy po dešti, pokud chcete mít zaručenou dlouhou trvanlivost sirupu. Říká se, že po dešti mohou sedmikrásky v sirupu plesnivět.
  • Čím více květů použijete, tím bude mít sirup silnější aroma. Jednotlivé květy ale počítat nemusíte. V suchém stavu 500 kusů odpovídá zhruba 50 gramům, v mokrém stavu 100 gramům.
  • Vyzkoušejte také sirup z fialek nebo z levandule.

Líbil se vám recept Sedmikráskový sirup? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.