Domácí dalamánky podle Josefa Maršálka

Čas přípravy: 2 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Cena: 45 Kč
Redakce Kupi.cz
30. dubna
Tři domácí dalamánky Ilustrační foto: Beyond This / Shutterstock.com

Domácí dalamánky podle Josefa Maršálka jsou křupavé a nadýchané. Pokud jste je ještě nepekli, tak to musíte napravit! Čerstvě upečený dalamánek, potřený máslem nebo čerstvým sýrem, chutná božsky. Josef Maršálek totiž do těsta přidává i zajímavé suroviny pro vynikající chuťový zážitek.

Recept domácí dalamánky podle Josefa Maršálka vás vyjde na 5 Kč za 1 porci. 9 porcí připravíte za 45 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Tesco za 45 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    V míse smíchejte špaldovou a žitnou mouku, přidejte 15 g čerstvého droždí, fenykl, ocet, sůl, kmín a podmáslí. Dejte do kuchyňského robotu a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout, dokud těsto minimálně nezdvojnásobí svůj objem.

  • 2

    Jakmile je těsto nakynuté, dejte ho na pomoučený vál. Těsto pocukrujte hladkou moukou a rukama ho vytvarujte do tvaru čtverce. Čtverec nakrájejte na 9 dílů. Z každého kousku vytvarujte kuličku a poté dlaněmi rozválejte tak, aby dalamánek připomínal tvar kapky.

  • 3

    Plech vyložte pečicím papírem a naskládejte na něj dalamánky. Každý dalamánek nahoře nakrojte nožem (klidně i do hloubky půl centimetru), za pomoci rozprašovače postříkejte vodou a nechte je ještě 30–40 minut kynout, než zdvojnásobí svůj objem.

  • 4

    Nakynuté dalamánky ještě jednou postříkejte vodou a posypte semínky.

  • 5

    Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova. Po upečení ještě jednou postříkejte vodou, aby byly krásně lesklé.

Zajímavé tipy
  • Fenykl se do těsta přidává proto, že dodá pečivu krásnou vůni a zlepší jeho chuť.
  • Díky podmáslí bude těsto nadýchanější a šťavnatější.
  • Proč nakrojit dalamánky před finálním kynutím na plechu? Nakrojením usnadníme těstu další kynutí.
  • Vyzkoušejte také recept na domácí rohlíky nebo sádlové housky s mákem.

Líbil se vám recept Domácí dalamánky podle Josefa Maršálka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.