Pletýnky s podmáslím

Čas přípravy: 1 hod 50 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 20 Kč
Redakce Kupi.cz
9. července
Ilustrační foto: A_Lein / Shutterstock.com

Vyzkoušejte si snadnou přípravu domácího pečiva. S pomocí podmáslí dosáhnete krásně kyprého a vláčného těsta. Ideální volba pro chutné a voňavé pletýnky, které zvládne připravit každý. Překvapte rodinu i přátele nadýchanými pletýnkami, na které potřebujete jen minimum surovin. Perfektně se hodí ke snídani, svačině nebo jako příloha k polévce či salátu.

Recept pletýnky s podmáslím vás vyjde na 2 Kč za 1 porci. 10 porcí připravíte za 20 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 20 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Rozdrobte droždí do mísy a smíchejte s cukrem do řídké kašičky. Přidejte podmáslí, mouku, sůl a sádlo. Promíchejte a vytvořte těsto.

  • 2

    Těsto posypte moukou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu a deset minut.

  • 3

    Po vykynutí těsto rozdělte na 10 částí a vytvořte pletýnky. Dej je na plech s papírem a nechte 20–30 minut kynout.

  • 4

    Předehřejte troubu na 190 °C. Vložte nádobu s vodou na dno trouby pro vytvoření páry. Těsto potřete vejcem, posypte mákem nebo kmínem a solí. Pečte 20 minut do zlatova.

  • 5

    Pečivo nechte po upečení vychladnout na mřížce.

Zajímavé tipy
  • Pokud chcete pletýnky doladit do dokonalosti, přidejte trochu rozmarýnu nebo sušeného tymiánu. Dodá jim nezapomenutelnou chuť.
  • Experimentujte například s přidáním semínek slunečnice nebo dýně pro extra křupavost.
  • Vyzkoušejte také domácí housky podle Josefa Maršálka.

Líbil se vám recept Pletýnky s podmáslím? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.