1/0
Pokud milujete autentické pečivo, určitě musíte vyzkoušet tento recept. Tyto domácí rohlíky mají jemný střed, křupavou kůrku a chutnají jako z dětství. Stačí vám několik základních ingrediencí a trocha trpělivosti, a vaše kuchyně se promění v nejvoňavější místo na světě. Když ochutnáte první teplý rohlík s kouskem másla, pochopíte, proč už se k kupovaným nevrátíte.
Do mísy nalijte vlažnou vodu společně s mlékem, poté přidejte droždí a cukr. Zamíchejte a nechte odstát asi 10 minut, dokud směs nezačne pěnit.
Přisypte obě mouky, sůl a přidejte rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto – ručně to trvá asi 10 minut, s pomocí robotu je to o něco méně.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto rozdělte na 8 až 10 dílů. Každý dílek rozválejte do tvaru oválu, širší část lehce roztáhněte a stočte do tvaru rohlíku.
Rohlíky položte na plech s pečicím papírem, přikryjte a nechte znovu kynout 30 až 40 minut.
Předehřejte troubu na 250 °C. Před pečením rohlíky potřete slanou vodou.
Pro dokonalou kůrku vložte na dno trouby malý plech s vodou. Pečte 10 až 15 minut, až rohlíky získají zlatou barvu.
Po upečení je jemně postříkejte vodou, čímž zůstanou vláčné i po vychladnutí.
Líbil se vám recept Nadýchané domácí rohlíky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.