Nadýchané domácí rohlíky

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
5. listopadu

Pokud milujete autentické pečivo, určitě musíte vyzkoušet tento recept. Tyto domácí rohlíky mají jemný střed, křupavou kůrku a chutnají jako z dětství. Stačí vám několik základních ingrediencí a trocha trpělivosti, a vaše kuchyně se promění v nejvoňavější místo na světě. Když ochutnáte první teplý rohlík s kouskem másla, pochopíte, proč už se k kupovaným nevrátíte.

Ingredience

Recept

  • 1

    Do mísy nalijte vlažnou vodu společně s mlékem, poté přidejte droždí a cukr. Zamíchejte a nechte odstát asi 10 minut, dokud směs nezačne pěnit.

  • 2

    Přisypte obě mouky, sůl a přidejte rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto – ručně to trvá asi 10 minut, s pomocí robotu je to o něco méně.

  • 3

    Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

  • 4

    Po vykynutí těsto rozdělte na 8 až 10 dílů. Každý dílek rozválejte do tvaru oválu, širší část lehce roztáhněte a stočte do tvaru rohlíku.

  • 5

    Rohlíky položte na plech s pečicím papírem, přikryjte a nechte znovu kynout 30 až 40 minut.

  • 6

    Předehřejte troubu na 250 °C. Před pečením rohlíky potřete slanou vodou.

  • 7

    Pro dokonalou kůrku vložte na dno trouby malý plech s vodou. Pečte 10 až 15 minut, až rohlíky získají zlatou barvu.

  • 8

    Po upečení je jemně postříkejte vodou, čímž zůstanou vláčné i po vychladnutí.

Zajímavé tipy
  • Pozor na přehnané hnětení těsta, které může udělat rohlíky tuhé. Stačí, když je těsto pružné a hebké.
  • Máslo přidávejte až ke konci hnětení, zabráníte tak lepení těsta.
  • Pro extra lesklou kůrku potřete rohlíky po upečení znovu slanou vodou.
  • Tajemství dokonalé kůrky spočívá třeba i v pár kostkách ledu na dně trouby během pečení, které vytváří páru.
  • Vyzkoušejte také sádlové housky s mákem podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Nadýchané domácí rohlíky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.