Lehký vaječný chléb bez mouky

Čas přípravy: 40 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 20 Kč
Redakce Kupi.cz
22. května
Placky chleba naskládané na čtvercovém dřevěném talíři. Ilustrační foto: SewCreamStudio / Shutterstock.com

Tento snadný recept na vaječný chléb bez mouky je ideální volbou pro ty, kteří hledají lehkou a nízkokalorickou přílohu. Vaječný chléb je připraven pouze z několika základních ingrediencí a díky své jemné konzistenci se hodí jak ke slaným pokrmům, tak i jako sladká varianta. Je to skvělá volba pro rychlou přílohu ke snídani nebo jako zajímavá alternativa k tradičnímu chlebu.

Recept lehký vaječný chléb bez mouky vás vyjde na 5 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 20 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 20 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Nejprve oddělte žloutky od bílků. Dbejte na to, aby se do bílků nedostal ani kousek žloutku.

  • 2

    Přidejte špetku soli do bílků a ručním mixérem ušlehejte tuhý sníh. Sníh bude hotový, když zůstane v misce pevný i po jejím otočení vzhůru nohama.

  • 3

    Žloutky smíchejte se třemi lžícemi sýru žervé pomocí metličky nebo mixéru, dokud směs nezesvětlá a nezpění.

  • 4

    Postupně a opatrně vmíchejte sníh z bílků do žloutkové směsi pomocí gumové stěrky. Dělejte to jemně, aby sníh neztratil svůj objem.

  • 5

    Předehřejte troubu na 150 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.

  • 6

    Formujte libovolně velké placičky ze směsi na plech. Menší pro přílohu, větší místo krajíce chleba.

  • 7

    Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud placičky nezezlátnou.

  • 8

    Po upečení nechte chléb vychladnout a podávejte. Hodí se k pomazánkám, salátům nebo jen tak na chuť.

Zajímavé tipy
  • Pro dochucení vaječného chleba přidejte do žloutkové směsi bylinky podle vašich preferencí, jako jsou pažitka, petržel nebo rozmarýn.
  • Pokud máte chuť na sladkou variantu, vmíchejte do směsi trochu vanilkového extraktu a špetku sladidla. Tato verze skvěle ladí s marmeládou nebo medem.
  • Sýr žervé můžete nahradit jiným krémovým sýrem, například ricottou či mascarpone, pro výraznější chuť.
  • Skladujte vaječný chléb v uzavíratelné nádobě v lednici pro uchování čerstvosti. Před podáváním jej můžete krátce zahřát v troubě nebo na pánvi.
  • Vyzkoušejte také domácí toustový chléb nebo chleba s medvědím česnekem podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Lehký vaječný chléb bez mouky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.