Chřestové rizoto

Čas přípravy: 30 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 106 Kč
Redakce Kupi.cz
25. července 2023
Rizoto z bílé rýže v misce, posypané parmazánem a nasekanými stonky zeleného chřestu Kupi.cz

Chřestové rizoto je lahodným pokrmem, který spojuje bohatou chuť chřestu s krémovou konzistencí rýže a dalších ingrediencí. Svěží zelené chřestové hlavičky se perfektně kombinují s bílým vínem a parmazánem. Tento výživný pokrm je skvělou volbou pro milovníky chřestu, kteří si rádi dopřávají jemnou a vyváženou kombinaci chutí.

Recept chřestové rizoto vás vyjde na 53 Kč za 1 porci. 2 porce připravíte za 106 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 106 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Máslo nakrájíme na malé kostičky a umístíme zpět do lednice, abychom udrželi jeho konzistenci.

  • 2

    Šalotku nakrájíme najemno.

  • 3

    Přivedeme 1,2 litru vody k varu a odložíme stranou.

  • 4

    Očištěný chřest připravíme tak, že odřízneme hlavičky dlouhé čtyři centimetry a odstraníme dolní dva centimetry. Zbylý chřest nakrájíme na kolečka o tloušťce 0,5 cm.

  • 5

    Ve větším rendlíku nebo kastrolu rozehřejeme tři lžíce olivového oleje na středním ohni. Přidáme nakrájenou šalotku a za občasného míchání ji necháme zesklovatět.

  • 6

    Přidáme rýži a za častého míchání ji restujeme po dobu dvou minut. Během míchání se ujistíme, že rýže není přilepená na stěny rendlíku. Poté přilijeme veškeré víno najednou a za stálého míchání necháme vařit, dokud se veškeré víno neodpaří.

  • 7

    Snížíme teplotu na polovinu a přidáme nakrájený chřest. Lehce osolíme a přilijeme asi 100 ml horké vody (nebo tolik, aby rýže byla ponořená). Za častého míchání necháme vodu téměř vyvařit.

  • 8

    Jakmile je voda téměř vyvařená, přilijeme další část vody, znovu jen tolik, aby byla rýže ponořená. Opět necháme vyvařit a tento postup opakujeme, dokud není rýže vařená „al dente“ (měkká, ale stále se zachovává nějaký odpor při skousnutí). Pravidelně mícháme.

  • 9

    Když je poslední část vody téměř odpařená a rýže má správnou konzistenci, sundáme rendlík z ohně. Vmícháme parmazán a postupně přidáváme nakrájené kostičky másla a tři lžíce olivového oleje.

  • 10

    Pokud je rizoto příliš husté, můžeme ho naředit trochou horké vody. Důkladně zamícháme, dokud nevznikne krémové rizoto. Ochutnáme, osolíme a opepříme dle chuti. Necháme odpočinout po dobu jedné minuty a poté ještě jednou promícháme.

  • 11

    Hlavičky chřestu překrojíme podélně na polovinu. Ve vyhřáté pánvi s dvěma lžícemi olivového oleje restujeme chřest za stálého míchání po dobu 1,5 minuty. Sundáme z ohně a dochutíme špetkou soli a pepře. Přidáme restovaný chřest na každou porci rizota.

Líbil se vám recept Chřestové rizoto? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat