Pečené jelito se zelím

Čas přípravy: 50 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
22. ledna
Pečené jelito překrojené na polovinu, zelí a půl krajíce chleba na bílém talíři, na hnědém kostkovaném ubruse Ilustrační foto: Jan_Mach / Shutterstock.com

Jelito je jednou z nejoblíbenějších zabijačkových specialit. Mezi nejjednodušší a nejchutnější způsoby jeho přípravy patří pečení v troubě. Skvěle navíc chutná s dušeným kysaným zelím. Stačí vám jen pár minut a skvělá zabijačková dobrota je na světě.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Nejdříve jelita propíchejte na několika místech špičatou špejlí nebo vidličkou. Dejte je do sádlem vymazaného pekáčku a přilijte malé množství vody.

  • 2

    Pečte zakryté při 150 °C asi 25 minut. Pekáček odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a nechejte opéct pár minut dozlatova.

  • 3

    Dále na sádle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, zaprašte moukou a při nízké teplotě umíchejte jíšku.

  • 4

    Přidejte zelí i s nálevem a podle potřeby podlijte trochou vody. Duste asi 15 minut.

  • 5

    Osolte, oslaďte a poduste ještě asi 5 minut doměkka.

Zajímavé tipy

Pochutnejte si i na dalších zabijačkových specialitách, jako jsou domácí jitrnice nebo tlačenka.

Líbil se vám recept Pečené jelito se zelím? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.