1/0
Pokud máte rádi pomalu pečená jídla s dokonalou kůrčičkou, tento recept na šťavnatý vepřový bůček vás určitě nadchne. Pomalé pečení při nízké teplotě zaručí, že maso bude krásně křehké, a když nakonec v troubě zapečete kůži, získáte dokonalý kontrast mezi jemným vnitřkem a křupavou krustou. Perfektní pro rodinné obědy nebo speciální příležitosti, kdy chcete ohromit hosty lahodným pokrmem. Stačí pár jednoduchých kroků a tento pokrm se stane nezapomenutelnou delikatesou.
Na dno pekáče nasypte tenkou vrstvu soli a položte na ni vepřový bok s kůží dolů. Osolte ho i z ostatních stran. Bůček nechte odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc. Poté přebytečnou sůl jemně setřete ubrouskem a bůček osušte.
Nasolený bůček umístěte do pekáče, na pánev nebo zapékací misky kůží dolů, ideálně tak, aby téměř vyplnil celý prostor nádoby. Zalijte vývarem a zakryjte poklicí s malou mezerou na straně, nebo použijte alobal. Pečte v troubě předehřáté na 150 °C po dobu 4 hodin.
Po této době opatrně otočte bůček kůží nahoru a na kůži udělejte ostrým nožem naříznutí ve tvaru kříže, asi 1 cm od sebe. Na dně by měla zůstat vrstva vývaru asi 1 cm vysoká; pokud je potřeba, přilijte více vody nebo vývaru. Mezitím předehřejte troubu na 230 °C, nebo zapněte program pro grilování.
Bůček vraťte do trouby a pečte dalších 30 až 60 minut, dokud kůrka není křupavá. Po upečení bůček vyjměte a nechte chvíli odpočinout. Výpek v pekáči přesuňte na sporák, přidejte trochu vody nebo vývaru a přiveďte k varu. Nechte zredukovat, zasypte lžící mouky, dobře promíchejte a přilijte další vodu. Vařte ještě 10 minut, nebo dokud šťáva nezhoustne. Pokud chcete mít omáčku jemně hladkou, přeceďte ji přes jemné sítko.
Líbil se vám recept Pečený bůček podle pana Cuketky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.