Krupicový trhanec s ovocem a mandlovými lupínky

Čas přípravy: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
19. června
Krupicový trhanec na pánvi zasypaný sušenými rozinkami a posypaný moučkovým cukrem. Ilustrační foto: from my point of view / Shutterstock.com

Krupicový trhanec je tradiční pochoutka rakouské kuchyně, kterou si snadno oblíbíte díky její nadýchané struktuře a jemné chuti. Podáván s ovocem a mandlovými lupínky, trhanec přináší dokonalou sladkou tečku za každým obědem či večeří. Naučte se ho připravit krok za krokem a oslněte své blízké tímto jemným dezertem.

Ingredience

Recept

  • 1

    Žloutky oddělte od bílků. Do mísy přidejte mléko, žloutky, cukr, krupici a vše důkladně prošlehávejte. Směs nechte 15 minut stát, aby krupice nabobtnala.

  • 2

    V mezičase vyšlehejte bílky s špetkou soli do tuhého sněhu.

  • 3

    Na suché velké pánvi opražte mandlové lupínky do zlatova a odložte stranou.

  • 4

    K mléčné směsi jemně vmíchejte prášek do pečiva a sníh z bílků.

  • 5

    Rozehřejte lžičku přepuštěného másla na pánvi a nalijte na ni těsto. Zakryté duste asi 5 minut, dokud těsto nezačne tuhnout.

  • 6

    Trhanec otočte, přidejte druhou lžičku másla, a pak jej natrhejte na menší kousky pomocí dvou vidliček. Promíchejte a opékejte, dokud nezíská zlatavou barvu.

  • 7

    Servírujte poprášený moučkovým cukrem, s mandlovými lupínky, borůvkami a lžící malinového džemu.

Zajímavé tipy
  • Chcete-li bohatší chuť, přidejte do těsta lžíci rozinek nebo sušených brusinek namočených v rumu.
  • Trhanec můžete přizpůsobit podle sezóny – vyzkoušejte čerstvé jahody či meruňky v létě nebo sušené švestky v zimě.
  • Pokud nemáte přepuštěné máslo, sáhněte po klasickém, ale opatrně, ať se nepřepálí.
  • Vyzkoušejte také flambovaný trhanec s jablky nebo tvarohový trhanec podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Krupicový trhanec s ovocem a mandlovými lupínky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.