Domácí tlačenka

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 40 Kč
Redakce Kupi.cz
22. ledna
Domácí tlačenka nakrájená na plátky, zdobená červenou cibulí, servírovaná na dřevěném prkénku Ilustrační foto: Ziza Stupkova / Shutterstock.com

Tlačenka je tradiční zabijačkový pokrm, který si můžete vyrobit snadno i doma a podle své chuti. A nemusíte mít celé prase. Postačí vám jen pár surovin a dvě umělá střeva na plnění. Skvěle si na ní pochutnáte s octem, cibulí a chlebem.

Recept domácí tlačenka vás vyjde na 20 Kč za 1 porci. 2 porce připravíte za 40 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 40 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Koleno očistíme, vložíme do tlakového hrnce spolu s očištěnými nožičkami, přidáme koření kromě majoránky a zalijeme vodou. Vaříme do měkka cca 40 minut, necháme pak ještě „dojít“ (v klasickém hrnci vaříme déle, cca 2–3 hodiny).

  • 2

    Poté maso obereme, nakrájíme na kousky o velikosti cca 1 až 2 cm, kůži i z nožiček semeleme najemno a vložíme do hrnce spolu s masem a zalijeme scezeným vývarem.

  • 3

    Přidáme najemno nakrájenou cibuli, majoránku a ocet. Vše povaříme tak, abychom měli hustou směs, a plníme do připravených umělých střev.

  • 4

    Pevně svážeme a dáme vychladit. V průběhu otáčíme, aby si kousky masa „nesedly“ na dno.

  • 5

    Druhý den můžeme servírovat, zakápnuté octem a s nakrájenou červenou cibulí.

Zajímavé tipy

Vyzkoušejte i další zabijačkové speciality, jako jsou domácí jitrnice nebo jelítko.

Líbil se vám recept Domácí tlačenka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.