Domácí jitrnice

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 104 Kč
Redakce Kupi.cz
16. ledna
Opečené jitrnice na pánvi s bylinkami Ilustrační foto: Marian Weyo / Shutterstock.com

Domácí jitrnice neboli jaternice jsou velmi populárním, tradičním pokrmem, se kterým se setkáváme při domácích zabijačkách nebo si jej můžeme zakoupit v masně. Připravit se dá ale i doma a to přesně tak, jak kdo má rád, není to vůbec nic složitého.

Recept domácí jitrnice vás vyjde na 13 Kč za 1 porci. 8 porcí připravíte za 104 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě BILLA za 104 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Nejprve si uvařte vepřové maso. Na jitrnice jsou ideální hlava, lalok nebo boky.

  • 2

    Housky namočte, až celé nasáknou vodou, a poté je vyždímejte. Smíchejte je s najemno mletými syrovými játry, aby se houska stejnoměrně obarvila.

  • 3

    Připravenou směs promíchejte s vepřovým masem (měkké, křehké maso nasekejte kolíbacím nožem na hrubší kostičky, tvrdší maso a maso s kůžičkami umelte na masovém strojku).

  • 4

    Přidejte namletý česnek, pepř, majoránku, sůl, trochu vývaru z masa a dobře promíchejte.

  • 5

    Hotový prejt plňte do připravených střívek, zašpejlujte a zvolna vařte 10–15 minut v masovém vývaru. Uvařené jitrnice vyplavou na povrch a špejle se dá ve střívku snadno pootočit.

  • 6

    Poté ochlaďte studenou vodou a nechte v chladu ztuhnout.

Zajímavé tipy
  • Pro konzumaci jitrnice opečte na sádle nebo ohřejte v masovém vývaru či vodě.
  • K přípravě jitrnic potřebujete i špejle, které koupíte například v obchodě s domácími potřebami nebo supermarketu.

Líbil se vám recept Domácí jitrnice? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.