Vývar z morkových kostí

Čas přípravy: 3 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 44 Kč
Redakce Kupi.cz
14. listopadu 2023
Vývar z morkových kostí v nerezovém hrnci, v pozadí nakrájená zelenina Ilustrační foto: Esin Deniz / Shutterstock.com

Hovězí vývar z morkových kostí vám skvěle poslouží nejen jako výživná polévka, ale perfektně se hodí i jako základ pro výrobu omáček. Poctivý vývar, který necháte táhnout několik hodin, vás kromě výborné chuti odmění také množstvím minerálů a dalších tělu prospěšných látek.

Recept vývar z morkových kostí vás vyjde na 11 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 44 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Tesco za 44 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Morkové kosti omyjeme a vložíme na nepřilnavý pekáček, lehce vymazaný sádlem – dáme zezlátnout do trouby na 20 minut při teplotě 220 °C.

  • 2

    Mezitím oloupeme zeleninu.

  • 3

    Do hrnce vložíme zeleninu, koření, lehce vychladlé kosti a zalijeme studenou vodou (asi 1,8 l – něco se během vaření odpaří).

  • 4

    Necháme táhnout na mírném ohni alespoň 2 hodiny, ideálně ale déle.

  • 5

    Nakonec vývar přecedíme a dovnitř nakrájíme uvařenou zeleninu, dochutíme solí a pepřem.

Zajímavé tipy
  • Délku přípravy vývaru si zkrátíte použitím tlakového hrnce.
  • Morkové kosti lze také orestovat na sádle dozlatova přímo v hrnci.
  • Pokud máte rádi zeleninu spíše křupavější, použijte do hotového vývaru novou a nechte ji chvíli povařit.
  • Do hotového vývaru můžete přidat také nudle, případně krupicové nočky.

Líbil se vám recept Vývar z morkových kostí? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.