Chleba s medvědím česnekem

Čas přípravy: 3 hod 30 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 72 Kč
Redakce Kupi.cz
9. dubna
chleba s medvědím česnekem nakrájený na plátky Kupi.cz

Chléb obohacený o medvědí česnek je skutečnou delikatesou, která spojuje tradiční pekařské umění s přírodním kouzlem medvědího česneku. V evropských kuchyních je medvědí česnek velmi populární díky své vynikající chuti a zdravotním benefitům. Tento poklad přírody dodá chlebu krásnou vůni a aroma, které provoní váš domov.

Recept chleba s medvědím česnekem vás vyjde na 36 Kč za 1 porci. 2 porce připravíte za 72 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 72 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Na pánvi bez oleje zahřejte listy medvědího česneku společně se dvěma lžícemi vody. Pára, která se vytvoří, pomůže listům rychleji změknout. Přikryjte pánev pokličkou a nechte česnek dusit 2–3 minuty, dokud nezvadne.

  • 2

    Po změknutí česnek vyndejte, lehce nasekejte a nechte vychladnout. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Droždí rozpusťte ve vodě a přidejte ho do směsi suchých ingrediencí. Následně přidejte nasekaný medvědí česnek.

  • 3

    Ze surovin vytvořte hrubé těsto. Poté ho přesuňte na čistý pracovní povrch a hněťte přibližně 10 minut, dokud nezíská hladkou a pružnou strukturu.

  • 4

    Vložte těsto do olejem lehce vymazané mísy, přikryjte vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií. Nechte těsto kynout 1 až 1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  • 5

    Po vykynutí těsto přesuňte na pracovní plochu a důkladně prohněťte, abyste odstranili přebytečný vzduch. Těsto rozdělte na dvě části a každou vytvarujte do kulatého bochníku.

  • 6

    Postupně vytvarujte bochníky do oválného tvaru a vložte je do pomoučených forem. Nechte je kynout pod utěrkou dalších 45 minut až hodinu.

  • 7

    Předehřejte troubu na 230 °C. Na dno trouby umístěte plech a nalijte na něj studenou vodu. Vytvořená pára zajistí křupavou kůrku.

  • 8

    Když jsou bochníky vykynuté, vložte je do trouby a pečte 35–40 minut, dokud nebudou mít zlatavou kůrku a při poklepání na spodní část nebudou znít dutě.

  • 9

    Chvíli před koncem pečení chleby ještě posypte strouhaným sýrem a nechte je zapéct do křupavé krusty.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Chleba s medvědím česnekem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.