Moravské vdolečky

Čas přípravy: 2 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Cena: 60 Kč
Redakce Kupi.cz
11. prosince 2023
Upečené vdolečky na bílém talířku Kupi.cz

Vdolečky s povidly a tvarohem, zdobené drobenkou, jsou oblíbenou dobrotou podávanou hlavně na svatbách a oslavách, tradičně pečenou především na Moravě. Připravte si tyto nadýchané malé koláčky doma, s naším receptem to jistě zvládnete.

Recept moravské vdolečky vás vyjde na 3 Kč za 1 porci. 20 porcí připravíte za 60 Kč.

Ingredience

Těsto

Na posypání a potření

Náplň

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 60 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

Těsto

  • 1

    Nejprve si nachystejte kvásek z droždí, tedy do lehce ohřátého mléka (cca na 40 °C) rozdrobte droždí, zamíchejte s lžičkou cukru, zlehka posypte hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 10 minut odpočívat.

  • 2

    Mezitím si odvažte obě mouky do mísy, po okrajích osolte, uprostřed udělejte důlek, vlijte vzešlý kvásek z droždí a lehce promíchejte.

  • 3

    Přidejte zbytek surovin (1,5 žloutku, olej a cukr). Všechny suroviny zamíchejte a vymiste hladké těsto.

  • 4

    Těsto přikryjte utěrkou a nechte cca 1 hodinu odpočívat na teplém místě.

Na posypání a potření

  • 1

    Ve volné chvíli si připravte drobenku. Nachystejte si na ni hladkou mouku, studené máslo, moučkový a vanilkový cukr.

  • 2

    Všechny suroviny dejte do jedné misky a prsty nebo vařečkou promíchávejte, až vznikne drobenka.

Náplň

  • 1

    Připravte si náplň. Tvaroh nechte okapat přes plátýnko nebo čistou utěrku a poté jej smíchejte v misce s moučkovým cukrem.

  • 2

    Z celého množství tvarujte malé kuličky o průměru asi 2 cm.

  • 3

    Povidla si můžete dát pro snadnější zdobení do pevnějšího sáčku. Rozinky předem namočené do rumu slijte.

  • 4

    Zhruba po hodině bude již těsto vykynuté. Přemístěte jej na vál podsypaný moukou a vyválejte a nařežte na čtverce tak, abyste byli schopni zabalit kuličky z tvarohu.

  • 5

    Doprostřed vykrojeného tvaru vždy dejte rozinku, na ni kuličku z tvarohu a zabalte do ranečku. Skládejte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.

  • 6

    Do každé kuličky vytlačte obrácenou vařečkou důlek a naplňte povidly.

  • 7

    Zbytek žloutků rozšlehejte vidličkou a pomašlujte vdolečky shora i ze stran.

  • 8

    Připravenou drobenku lehce vtlačte k povidlům. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte asi 10 minut dozlatova.

  • 9

    Koláčky ihned po upečení potřete rozpuštěným máslem s trochou rumu.

Líbil se vám recept Moravské vdolečky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.