Pórkový koláč

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 72 Kč
Redakce Kupi.cz
14. listopadu 2023
Pórkový koláč podávaný ve formě na dřevěném stole Ilustrační foto: Cesarz / Shutterstock.com

Pórkový koláč je jednou z variací na tradiční francouzský slaný quiche a skvěle se hodí na jakoukoli oslavu, piknik nebo třeba svačinu. Připravený jej budete mít během hodiny a kombinaci pórku, slaniny, sýra a křehkého těsta si jistě oblíbí celá rodina.

Recept pórkový koláč vás vyjde na 12 Kč za 1 porci. 6 porcí připravíte za 72 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 72 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Mouku vsypeme do mísy a přidáme máslo nakrájené na kousky. Do směsi rozklepneme vejce a přidáme špetku soli. Směs promícháme a přidáme trochu vody. Vše vypracujeme ve vláčné těsto. To dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice.

  • 2

    Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Orestujeme na olivovém oleji, přidáme na kousky nakrájenou slaninu, osolíme a opepříme. Zalijeme smetanou, chvíli povaříme a poté odstavíme. Nakonec přidáme trochu muškátového oříšku.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 200 ˚C. Těsto rozválíme a dáme do vymazané a moukou vysypané formy. Okraje zarovnáme, aby trochu přečnívaly. Těsto dáme péct na zhruba 10 minut a poté vytáhneme.

  • 4

    Přidáme pórkovou směs, posypeme sýrem a zalijeme rozšlehaným vejcem. Koláč pečeme asi 20 minut dozlatova.

Zajímavé tipy

Vyzkoušejte i recept na skvělý chřestový koláč se šunkou.

Líbil se vám recept Pórkový koláč? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.