1/0
Bramborové noky s meruňkovou omáčkou představují jedinečnou kombinaci chutí, která si vás zaručeně získá. Nechte se inspirovat tímto receptem a vytvořte si neodolatelný hlavní chod, který potěší celou rodinu i hosty. Ať už hledáte osvěžující letní pochoutku nebo zajímavou alternativu k tradičním těstovinám, tento recept je pro vás ten pravý.
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a vařte v osolené vodě, dokud nebudou měkké, což trvá přibližně 20 minut. Po uvaření sceďte vodu zpět do hrnce - bude se hodit na vaření noků.
Ještě horké brambory promačkejte lisem na brambory nebo jemně nastrouhejte. Přidejte půl lžičky soli a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Když brambory vychladnou, zamíchejte mouku, vejce a máslo. Na pomoučené ploše zpracujte na hladké těsto. Když je lepkavé, přidávejte opatrně mouku.
Vyválejte těsto na plát silný asi 1 cm, nakrájejte na pruhy široké 1,5 cm a ty pak na 5 cm dlouhé kousky. V každé dlaních vytvořte malé válečky.
Přiveďte osolenou bramborovou vodu k varu ve velkém hrnci a noky opatrně vhazujte do vody v dávkách. Jakmile vyplavou na povrch (asi za 1-2 minuty), vyjměte je děrovanou lžící.
Na omáčku meruňky vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci smíchejte meruňky s hnědým cukrem, skořicí a vodou. Přiveďte k varu a vařte 10 minut, dokud meruňky nezměknou.
Pro jemnou omáčku rozmixujte tyčovým mixérem a případně přeceďte přes sítko. Udržujte teplou.
Pro posypku rozehřejte máslo na pánvi, přidejte strouhanku a opékejte dozlatova za stálého míchání asi 5 minut. Posypte práškovým cukrem a promíchejte.
Horké noky smíchejte s opraženou posypkou a podávejte přelité teplou meruňkovou omáčkou.
Líbil se vám recept Bramborové noky s meruňkovou omáčkou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.