Mrkev oloupejte a překrájejte na menší díly (1 mrkev na 4 podélné díly).
2
Do většího hrnce nalijte asi půl litru vody, ve které rozmíchejte 1 lžíci třtinového cukru. Jakmile bude voda vřelá, vložte špalíčky mrkve. Nechte je změknout – trvá to 5–10 minut podle velikosti.
3
Připravte si mísu s ledovou vodou a povařenou mrkev rychle zchlaďte. Zachová si barvu, chuť i křupavost.
4
V pánvi rozehřejte 3 lžíce másla s 1 lžičkou třtinového cukru. Měla by vzniknout směs plná bublinek podobně jako při výrobě karamelu. Do pánve vložte špalíčky mrkve a zprudka opečte 3–5 minut.
5
Mrkev servírujte ještě horkou se sezamovými semínky a čerstvou petrželkou. Dobrou chuť.
Zajímavé tipy
Mrkev vybírejte co nejmladší, například svazkovou s natí nebo baby mrkev.
Pokud jste sehnali jen tvrdou mrkev, můžete ji použít, ale odstraňte nejprve tvrdý střed. Aby byla co nejrychleji připravená, překrojte ji na více dílů (špalíčků).
Dušenou mrkev můžete podávat jako přílohu k jakémukoliv pečenému masu s bramborem. Doplní také pečeného lososa s rýží, přidat ji můžete do teplého salátu nebo přikusovat místo zeleninových špalíčků s hummusem.
Líbil se vám recept Dušená mrkev? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.