1/0
Cítíte tu nostalgii, když vzpomenete na retro dezerty z minulosti? Citronová babeta, voňavý a nadýchaný koláč, vás přenese zpět v čase. Jednoduchý recept zvládnete bez obtíží i doma. S jemnou citronovou příchutí a podmáslím si připravíte sladký dezert, který se hodí ke kávě či jako zákusek po obědě.
Začněte s oddělením žloutků a bílků. Žloutky spolu s cukrem a vanilkou vyšlehejte do světlé pěny. Trvá to několik minut.
V jiné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Za stálého míchání prosejte tuto směs do žloutkové pěny a přidejte změklé máslo a podmáslí. Vmíchejte také citronovou kůru a šťávu ze dvou citronů. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a opatrně jej přeložte do těsta.
Hotové těsto vlijte do formy na chlebíček, kterou jste buď vyložili pečicím papírem, nebo vymazali tukem a vysypali moukou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 minut. Těsto by se nemělo lepit na špejli.
Po upečení babetu poprašte moučkovým cukrem či přelijte citronovou polevou z citronové šťávy a moučkového cukru.
Líbil se vám recept Citronová babeta s podmáslím? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.