1/0
Zalewajka je tradiční polská polévka, která se předává z generace na generaci. Tato starobylá receptura nabízí jednoduchou, voňavou a jedinečně kyselou chuť díky žitnému základu. Přidáním uzené klobásy, sušených hub a brambor vznikne pokrm, který vás zahřeje po náročném dni.
Namočte sušené houby do horké vody a nechte je alespoň 30 minut změknout. Pak je nakrájejte na kousky a výluh si dejte stranou.
Na másle nebo sádle opečte na drobno nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a krátce orestujte, aby pustila vůni a tuk.
Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a přidejte k cibuli a klobáse. Zalijte vývarem nebo vodou, přidejte nakrájené houby, výluh z hub, bobkový list a prolisovaný česnek.
Vařte, dokud nejsou brambory měkké, přibližně 20–25 minut.
Přidejte žitný kvásek nebo vývar s rozmočeným kváskovým chlebem, dobře promíchejte a vařte dalších 10 minut. Dochutťte majoránkou, solí a pepřem.
Pro výraznější kyselost přidejte více kvásku nebo lžičku octa. Servírujte horké, s vařeným vejcem a čerstvým chlebem.
Líbil se vám recept Tradiční polská zalewajka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.