Tradiční polská zalewajka

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 36 Kč
Redakce Kupi.cz
23. října

Zalewajka je tradiční polská polévka, která se předává z generace na generaci. Tato starobylá receptura nabízí jednoduchou, voňavou a jedinečně kyselou chuť díky žitnému základu. Přidáním uzené klobásy, sušených hub a brambor vznikne pokrm, který vás zahřeje po náročném dni.

Recept tradiční polská zalewajka vás vyjde na 9 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 36 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 36 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Namočte sušené houby do horké vody a nechte je alespoň 30 minut změknout. Pak je nakrájejte na kousky a výluh si dejte stranou.

  • 2

    Na másle nebo sádle opečte na drobno nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a krátce orestujte, aby pustila vůni a tuk.

  • 3

    Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a přidejte k cibuli a klobáse. Zalijte vývarem nebo vodou, přidejte nakrájené houby, výluh z hub, bobkový list a prolisovaný česnek.

  • 4

    Vařte, dokud nejsou brambory měkké, přibližně 20–25 minut.

  • 5

    Přidejte žitný kvásek nebo vývar s rozmočeným kváskovým chlebem, dobře promíchejte a vařte dalších 10 minut. Dochutťte majoránkou, solí a pepřem.

  • 6

    Pro výraznější kyselost přidejte více kvásku nebo lžičku octa. Servírujte horké, s vařeným vejcem a čerstvým chlebem.

Zajímavé tipy
  • Chuť zalewajky se ještě více rozvine až druhý den, podobně jako u zelňačky nebo guláše.
  • Poláci občas přidávají i kousek slaniny, což dodá polévce větší hutnost.
  • Pokud nemáte žitný kvásek, připravte si ho doma: smíchejte žitnou mouku s vodou, ponechte na teplém místě a občas promíchejte.
  • Vyzkoušejte také polévku z kvašených okurek podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Tradiční polská zalewajka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.