Pečený čaj s citrusy a rumem může být netradiční alternativou klasického svařáku i skvělým dárkem pro nejbližší. Je plný citrusů, koření a hlavně rumu! Hotový jej budete mít do 60 minut a množství vyjde na 10 skleniček, což je zásoba, která vám vystačí po celou zimu. Záleží, jak budete v zahřívání rychlí.
Recept pečený čaj s citrusy a rumem vás vyjde na 25 Kč za 1 porci.
4 porce uvaříte za 100 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 100 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail[email protected].
Postup přípravy
1
Všechny citrusy omyjte.
2
Citróny vařte v horké vodě do změknutí, trvá to asi 30 minut. Díky povaření nebude kůra v čaji tak hořká.
3
Zbylé citrusy oloupejte, zbavte bílých vláken a nakrájejte na stejně velké kousky. Nakrájejte také vychladlé citróny.
4
Připravte si zapékací nádobu a přendejte do ní všechny nakrájené citrusy. Přidejte třtinový cukr, med, vanilku, koření, 3 panáky rumu a směs dobře promíchejte.
5
Zaklopte zapékací mísu víkem (aby neutíkaly vůně) a pečte 30 minut na 220 stupňů.
6
Poté směs promíchejte a dopečte 15 minut bez víka.
7
Po upečení přidejte do čaje poslední panák rumu a promíchejte.
8
Připravte si 10 umytých sklenic, a ještě vřelý čaj do nich přendejte. Zavíčkujte a utáhněte.
9
Připravte si velký hrnec a na dno dejte starou utěrku.
10
Na utěrku položte všechny sklenice a do 3/4 zalijte vodou.
11
Zavařujte na 80 stupňů po dobu 20 minut. Je třeba mít teploměr.
Tip
Pečený čaj opatřete štítkem, abyste později nemuseli přemýšlet nad obsahem sklenice.
Hotový pečený čaj (pár lžiček na hrnek) stačí jen zalít horkou vodu, a rázem máte skvělý horký nápoj, který vás dokonale nakopne po náročném dni.
Zavařeniny s čajem skladujte v chladu a temnu, kde vydrží až 1 rok.
Líbil se vám recept Pečený čaj s citrusy a rumem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.