Pískorky - máslové bramborové placky

Čas přípravy: 40 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
9. července
Placky pískorek vyskládané do kruhu na kulatém bílém talíři. Ilustrační foto: BearFotos / Shutterstock.com

Další zajímavá verze oblíbených bramborových placek. V této variantě se používají čerstvě uvařené brambory, přidává se máslo pro vláčnost a poté se těsto krájí na kolečka. Výsledkem jsou lahodné placky, které chutnají skvěle teplé i studené. Můžete je podávat nasladko s povidly nebo naslano se smaženou cibulkou, trhaným uzeným masem či smaženou slaninou. Skvělé jsou i samotné.

Ingredience

Recept

  • 1

    Uvařte moučné brambory ve slupce doměkka. Poté je slijte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, nebo použijte pákové mačkadlo. Nechte je lehce zchladnout.

  • 2

    Do rozmačkaných brambor zapracujte změklé máslo, přidejte mouku a vejce. Zamíchejte, dokud nezískáte pružné těsto.

  • 3

    Těsto vyválejte na pomoučeném válu na plát asi 1 cm silný. Vykrajujte kolečka o průměru 8 cm a smažte na pánvi na tuku.

  • 4

    Pískorky podávejte s hustou zakysanou smetanou nebo s povidly smíchanými s rumem.

Zajímavé tipy
  • Na smažení lze použít různé druhy tuku, například sádlo, přepuštěné máslo nebo olej.
  • Vyzkoušejte také škvarkové placky podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Pískorky - máslové bramborové placky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.