Mačkané pečené brambory s česnekem a rozmarýnem

Čas přípravy: 50 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
14. května
Mačkané pečené brambory s česnekem a rozmarýnem servírované na černém plechu. Ilustrační foto: teleginatania / Shutterstock.com

Spojení brambor a česneku nikdy nezklame – a tento jednoduchý, přesto netradiční recept to jen potvrzuje. Připravte si lahodnou přílohu, která zastíní i hlavní chod. Vyzkoušejte ji a přesvědčte se sami.

Recept

  • 1

    Rané brambory důkladně omyjte, ale neloupejte. Vložte je do hrnce s osolenou vodou a vařte přibližně 20 minut – měly by změknout, ale zůstat pevné a nerozvařené.

  • 2

    Uvařené brambory přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Pomocí sklenice je opatrně rozmáčkněte. Poté je zakapejte trochou rostlinného oleje.

  • 3

    K bramborám přidejte stroužky česneku rozkrojené napůl.

  • 4

    Vložte plech do trouby předehřáté na 220 °C a pečte asi 20 minut, dokud brambory nezačnou chytat zlatavou barvu a být křupavé. Zhruba v polovině pečení přidejte čerstvý rozmarýn.

  • 5

    Zatímco se brambory pečou, rozpusťte máslo a smíchejte ho s oblíbenými bylinkami a špetkou soli.

  • 6

    Jakmile jsou brambory dozlatova upečené, potřete je připraveným bylinkovým máslem.

  • 7

    Na závěr posypte brambory dalšími čerstvými bylinkami, chilli vločkami a čerstvě namletým pepřem podle chuti.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Mačkané pečené brambory s česnekem a rozmarýnem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.