Koblihy s červeným zelím, uzeným a křenem

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 150 Kč
Redakce Kupi.cz
14. listopadu

I když kynuté koblihy většinou známe jako sladkou pochoutku, není proč se bát objevit jejich slanou variantu. Kombinace nadýchaného těsta s náplní z červeného zelí, uzeného masa a čerstvého křenu představuje úžasnou symfonii chutí. Toto jedinečné spojení klasického českého receptu a moderního pojetí vaše chuťové pohárky určitě potěší a zahřeje vás při chladnějších dnech nebo ozvláštní slavnostní stůl.

Recept koblihy s červeným zelím, uzeným a křenem vás vyjde na 6 Kč za 1 porci. 25 porcí připravíte za 150 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 150 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Nasypte mouku do mísy a přidejte droždí, žloutky, cukr, sůl, mléko, máslo a rum. Vypracujte hladké těsto.

  • 2

    Zakryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

  • 3

    Uzené maso a jablko nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno. Zelí slijte a nakrájejte.

  • 4

    Na pánvi rozpalte sádlo, opečte maso a vyjměte ho. Přidejte cibuli, osmahněte.

  • 5

    Přidejte jablko, krátce orestujte. Vmíchejte zelí, poduste do měkka, přidejte maso a křen. Ochuťte solí a cukrem.

  • 6

    Náplň nechte zchladnout. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a rozválejte na plát silný 2-3 mm.

  • 7

    Vykrajujte kolečka o průměru 8-9 cm. Na každé dejte lžíci náplně, spojte okraje a vytvarujte kuličku.

  • 8

    Koblihy nechte 20 minut kynout. Rozehřejte olej na hlubší pánvi.

  • 9

    Smažte dozlatova po obou stranách. První dvě minuty zakryté, pak odkryté.

  • 10

    Vyjměte a položte na papírové utěrky. Podávejte teplé nebo vlažné.

Zajímavé tipy
  • Přidání trošky rumu do těsta pomůže snížit množství nasáklého tuku a udrží koblihy lehké.
  • Křen vmíchejte až po zchlazení náplně, aby si uchoval svou štiplavou vůni.
  • Pokud je chcete spojit s vínem, suchý ryzlink je skvělou volbou díky své kyselosti, která se hodí k uzenému masu.
  • Vyzkoušejte také staročeské laty se sádlem podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Koblihy s červeným zelím, uzeným a křenem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.