I když kynuté koblihy většinou známe jako sladkou pochoutku, není proč se bát objevit jejich slanou variantu. Kombinace nadýchaného těsta s náplní z červeného zelí, uzeného masa a čerstvého křenu představuje úžasnou symfonii chutí. Toto jedinečné spojení klasického českého receptu a moderního pojetí vaše chuťové pohárky určitě potěší a zahřeje vás při chladnějších dnech nebo ozvláštní slavnostní stůl.
Nasypte mouku do mísy a přidejte droždí, žloutky, cukr, sůl, mléko, máslo a rum. Vypracujte hladké těsto.
Zakryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Uzené maso a jablko nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno. Zelí slijte a nakrájejte.
Na pánvi rozpalte sádlo, opečte maso a vyjměte ho. Přidejte cibuli, osmahněte.
Přidejte jablko, krátce orestujte. Vmíchejte zelí, poduste do měkka, přidejte maso a křen. Ochuťte solí a cukrem.
Náplň nechte zchladnout. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a rozválejte na plát silný 2-3 mm.
Vykrajujte kolečka o průměru 8-9 cm. Na každé dejte lžíci náplně, spojte okraje a vytvarujte kuličku.
Koblihy nechte 20 minut kynout. Rozehřejte olej na hlubší pánvi.
Smažte dozlatova po obou stranách. První dvě minuty zakryté, pak odkryté.
Vyjměte a položte na papírové utěrky. Podávejte teplé nebo vlažné.
Líbil se vám recept Koblihy s červeným zelím, uzeným a křenem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.