Dýně patří k podzimu jako cuketa k létu. Lidé si tuto všestrannou zeleninu zamilovali, a není divu. Vykouzlíte z ní totiž jak slaná, tak sladká jídla od polévek přes koláče až po koření. Dá se tak říct, že recepty z dýně nikdy neomrzí. Navíc jde o levnou surovinu, která za pár korun nasytí celou rodinu.
Začneme pěkně zgruntu. Základem pro téměř jakékoli vaření z dýně bude rozhodně dýňové pyré. To využijete jak do polévek, koláčů či omáček, tak třeba i do trendy Pumpkin Spice Latte. Na sladší pečení se hodí především máslová a muškátová dýně. Sáhnout samozřejmě můžete i po klasické Hokkaidó, která je univerzální.
Dýňové pyré tvoří základ mnoha receptů, můžete jej použít do palačinek, bramborovo-dýňové kaše, dýňového koláče, na přípravu dýňového latté a dalších. Podle našeho receptu připravíte jednoduché a rychlé pyré, které můžete ihned využít nebo jej nechat na později.
Na dýňovou polévku se hodí především dýně Hokkaidó, díky své nasládlé chuti a syté barvě. Výhodou je, že se nemusí loupat. V polévce ale nezklame ani máslová nebo muškátová dýně. Uvařit polévku můžete samozřejmě jen ze samotné dýně, pokud byste jí však měli málo nebo potřebovali spotřebovat další suroviny, můžete ji zkombinovat s mrkví, batáty i zázvorem. Na zjemnění se hodí klasická i zakysaná smetana.
Tuto dýňovou polévku si určitě oblíbíte nejen pro její rychlou přípravu, ale i pro dokonalou chuť. Stačí vám dýně Hokkaidó, pár základních surovin, které jsou snad v každé domácnosti, a mixér. Podle našeho videoreceptu zvládne připravit tuto dokonalou podzimní polévku úplně každý.
Dýňovo-batátová polévka je lahodná, nádherně voní a skvěle chutná. Je navíc bohatým zdrojem betakarotenu, vitamínu B6, hořčíku, draslíku, zinku i selenu. Na přípravu není časově náročná a věřte, že vám hodně zachutná a jen se po ní doma zapráší.
Dýňová polévka s citronovou trávou a koriandrem je hutná a chutná. Nevšední ingrediencí v polévce je kořen galangal, který je ostřejší a voňavější než zázvor. Hotovou polévku můžete ozdobit snítkou koriandru, pokapat kokosovou smetanou nebo olivovým olejem a posypat opraženými dýňovými semínky.
Dýňový krém s křupavými krutony k podzimu patří stejně jako dýně 🎃. Náš recept na jednoduchý dýňový krém budete mít hotový během chvilky a potřebujete na něj jen dýni, brambory a cibuli. Podávaný s opečenými krutonky si jej zamilují nejen děti.
Mrkvovo-dýňová polévka je jako dělaná pro sychravé podzimní dny. Perfektně totiž zasytí a díky zázvoru také příjemně zahřeje, což se v tomto chladném období jistě hodí. Vyzkoušejte tuto nevšední kombinaci mrkve, dýně a exotického zázvoru, budete mile překvapeni.
Dýně hokkaidó je oblíbenou ingrediencí díky své výživové hodnotě a všestrannosti. Její sladká a ořechová chuť je ideální pro přípravu polévek, omáček, salátů i dezertů. Pojďte si s námi připravit dýňovou polévku, která nejen zasytí, ale v chladných podzimních dnech i zahřeje. Nejenže chutná skvěle, ale je i rychlá na přípravu a výrazně obohatí váš jídelníček. Zkuste ji podávat s křupavou slaninou, jež zvýrazní všechny chutě.
Dýňová omáčka se u nás často nepřipravuje, nicméně za zkoušku rozhodně stojí. Hodí se jako alternativa k rajské, a to k těstovinám, masu nebo nokům.
Dýňová omáčka je rychlá na přípravu a výborně chutná s noky nebo těstovinami. Kombinaci chutí ještě více zvýrazní kousek opečeného tempehu. Vyzkoušejte tuhle podzimní pochoutku.
Mezi nejčastější způsoby zpracování dýně patří koláče, bábovky i chlebíčky. Stejně jako u polévek ji můžete použít samotnou, nebo ji zkombinovat se sladkým ovocem, které ještě zintenzivní její chuť. Perfektně se hodí hrušky i fíky. Naprosto bombastická kombinace je i s karamelem.
Dýňový chlebíček je sladký a pochutná si na něm celá rodina. Upečte si jej nejen ke kávě. Recept není složitý a navíc je chlebíček bez mléka a lepku.
Tento dýňovo-hruškový koláč si jistě zamilujete. Skvěle se hodí jako moučník ke kávě nebo jen tak na snídani.
Sladký dýňový chlebíček je úžasně nadýchaný, jemný a jeho vůně vám nádherně provoní celou kuchyni. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky. Jsme přesvědčeni o tom, že si tento zdravý chlebíček zamilujete.
Dýňový koláč je neobyčejně dobrý a navíc velmi jednoduchý na přípravu. Díky tvarohové náplni je úžasně vláčný, křehký a doslova se vám bude rozplývat na jazyku.
Dýňové muffiny jsou sladká pochoutka, která vám okamžitě vykouzlí tu pravou podzimní atmosféru. Jejich základem je dýňové pyré, které si můžete připravit předem a využít i do dalších pokrmů.
Dýňový cheesecake je svěží a lehký dezert, který si zaručeně zamilujete. Pokud zrovna zpracováváte dýni Hokkaidó, odeberte jeden hrnek uvařené dýně a připravte z ní pyré do tohoto koláče. Z něj pak vykouzlíte jednoduchý a vláčný cheesecake s jemně sladkou chutí, který ocení malí i velcí mlsouni.
Chystáte se hostit přátele a chcete je překvapit něčím nezapomenutelným? Vyzkoušejte náš dýňový koláč se sýrovým krémem, perfektní doplněk k chladným podzimním večerům. Kombinace jemné dýně a koření dodává koláči jedinečnou vůni a chuť, která vás okouzlí, a když k tomuto kombu přidáte i sýr, výsledek je dokonalý!
Pokud hledáte originální způsob, jak oslavit Halloween a zároveň potěšit své chuťové buňky, halloweenské dýňové donuty jsou pro vás tím pravým. Jsou nejen chutné, ale i vizuálně efektní díky své jedinečné pavučinové dekoraci. Navíc vás mile překvapí svou jednoduchostí přípravy. Připravte si je doma a uvidíte, jak snadno si získáte srdce (a žaludky) svých hostů.
Vyzkoušejte tento slaný dýňový koláč, který zahřeje vaše chuťové pohárky podzimními ingrediencemi. Kombinace jemné dýně, sladkých fíků a pikantní pancetty spolu s lahodným sýrem vytváří jedinečnou chuť, která je ideální pro rodinné večeře nebo jako lahůdka na posezení s přáteli.
Podzim je ideálním obdobím pro vyzkoušení nových receptů, které zahřejí nejen váš domov, ale i srdce. Pumpkin spice muffiny jsou tradiční americkou pochoutkou, která se stává oblíbenou i u nás. S jejich skvělou kombinací koření a dýně vám přinášejí neodolatelnou vůni podzimu.
Tento recept ztělesňuje pravé podzimní chutě a vůně jako je skořice, perník a dýně. Nadýchané dýňové latte muffiny s karamelem jsou perfektní kombinací jemného těsta s bohatou chutí dýňového pyré a smyslně sladkým karamelovým topingem. Inspirujte se naším hrníčkovým receptem a připravte dezert, který potěší vaše chuťové pohárky a také zahřeje na duši.
Americký dýňový koláč je zosobněním podzimu. Jeho neodolatelně máslová, křehká kůrka a jemná, hladká náplň z dýňového pyré, doplněná skořicí a muškátovým oříškem, vytvářejí harmonii chutí, kterou si oblíbíte už po prvním ochutnání. Tento koláč vás přenese k americkému svátečnímu stolu nebo zpříjemní podzimní večery i u nás doma.
Podzimní desert plný vůní skořice, dýně a čokolády. Dýňové mramorové brownies jsou jemné, vláčné a skvělé pro každou příležitost. Snadno je připravíte a jejich krásný mramorový efekt zaujme na první pohled. Když vezmete první kousek do ruky – neodoláte! Upečte si je a užijte si tu pravou podzimní atmosféru.
Z dýně vyčarujete i perfektní přílohu. Dají se z ní připravit knedlíčky, hranolky i halušky. Jeden z nejlepších receptů je podle nás dýňové rizoto s ricottou.
Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní vás krásně osvěží a dodá potřebnou energii. Skvěle se hodí jako rychlá svačina nebo večeře a díky tomu, že je na přípravu velmi jednoduchý, ho budete mít hotový za pár minut.
Bramborové noky s dýňovou omáčkou jsou rychlé a chutné jídlo, které oceníte především ve dnech, kdy nemáte času nazbyt. Hotové noky stačí jen chvíli povařit, dýňovou omáčku zvládnete připravit do půl hodiny – výsledkem zaručeně potěšíte malé i velké členy domácnosti.
Hledáte dokonalý podzimní recept, který zahřeje tělo i duši? Vyzkoušejte naše krémové dýňové rizoto s ricottou! Toto jídlo v sobě spojuje sladkou chuť dýně Hokkaidó s jemnou krémovostí ricotty a pikantním nádechem koření. Je to ideální volba pro chladné večery, kdy toužíte po něčem sytém a zároveň lahodném.
Podzim je ideálním časem pro experimentování s dýní! Tento recept vás provede přípravou chutných a nadýchaných dýňových placiček, které se stanou hvězdou vašeho rodinného stolu. Jednoduchá a rychlá příprava zaručuje, že se tento pokrm stane jedním z vašich oblíbených dýňových receptů.
Využijte dary podzimu a vyzkoušejte kombinaci jemně nasládlé dýně, křupavých dýňových semínek a jemně oříškových kaštanů, doplněnou o slaninu, která celému pokrmu dodá výraznou chuť. Tento recept je důkazem, že i jednoduché suroviny mohou vytvořit pokrm, který si zamilujete na první ochutnání.
Pusťte se do podzimního receptu, který spojuje jemnou chuť dýně s intenzivním pestem z bazalky a křupavými šalotkami. Toto dýňové rizoto je jednoduché na přípravu a nabízí vám bohaté spektrum chutí v každém soustu. Vychutnejte si ho při speciálních příležitostech nebo jednoduše při večeři s přáteli.
Připravte si nevšední lasagne s lahodnou karamelizovanou dýní, špenátem a domácími těstovinami. Tato vrstvená dobrota spojená krémovým bešamelem a sýrem potěší nejen příznivce italské kuchyně. Těsto na lasagne je možné připravit i s předstihem, zamrazit a použít později.
I s dýní na sladko se zavděčíte nejednomu strávníkovi. O víkendu připravte své polovičce třeba sladké lívance či palačinky. Hvězdou obědového menu se stane i dýňový moučník.
Z dýňového pyré připravíte úžasné dýňové palačinky – a s čím je budete podávat, je jen na vás. Jde o bleskovou, příjemnou podzimní snídani, kterou si můžete užít nejen o víkendu.
Připravte si nádherně vláčné, nadýchané a neodolatelně voňavé dýňové lívance, které k nadcházejícímu podzimnímu období prostě patří. Skvěle se hodí jako sváteční snídaně nebo brunch. Příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá.
Podzim je v kuchyni spojován s teplem, útulností a úžasnými vůněmi. Sladké dýňové rizoto tyto prvky dokonale spojuje. Krémová rýže obalená dýňovým pyré, medem a skořicí chutná jako dezert, ale zároveň vás zasytí. Je to dokonalé jídlo na chladné a deštivé dny, kdy potřebujete zvednout náladu a dopřát si skvělé jídlo.
Tento recept na dýňové lívance je ideální volbou pro podzimní dny, kdy je venku chladno. Lívance mají nádhernou vůni i chuť dýně a jejich nadýchaná konzistence potěší každého. Příprava je rychlá a zvládne ji i začátečník. Za pouhých 20 minut můžete mít hotové skvělé jídlo, které ocení celá rodina.
Jestliže vám doma přistála dýně, ze které se vám nechce hned vařit, můžete si ji zpracovat a užít si ji i v zimě. Dýňový džem oživí obyčejnou snídani nebo svačinu. Zavařený dýňový kompot je perfektní sladkou přílohou k pečenému kuřeti.
Dýně patří k podzimu a to nejen ve formě polévky nebo kávy s dýňovým sirupem, jsou i skvělým základem také pro domácí džem. V tomto článku vám představíme, jak si doma připravit dýňový džem, který využijete nejen na lívance, ale skvěle si ho vychutnáte i na čerstvém pečivu s máslem. Příprava je rychlá a výsledkem je lahodná pochoutka na každý den.
Dýně jsou symbolem podzimu a kromě polévek či dýňového latte jsou skvělým základem pro domácí džem. Představujeme vám jednoduchý a rychlý recept na dýňový džem, který se skvěle hodí nejen na lívance a palačinky, ale také na čerstvé pečivo s máslem. Jeho příprava je snadná a výsledek bude lahodný. Tento džem vám přinese chutnou pochoutku, která oživí jakoukoliv snídani nebo svačinu.
Dýňové latté, někdy označované anglickým názvem Pumpkin Spice Latte, je každoročním hitem podzimu. Proslavil ho známý kávový řetězec. Připravit si ho ale můžete celkem snadno i doma, a to buď s dýňovým pyré, dýňovým sirupem, nebo s kořením.
Dýňové latté je hit posledních let, který frčí v kavárnách v Česku i v zahraničí. Pokud si myslíte, že káva s dýňovou příchutí nemůže být dobrá, pak si dýňové latté doma určitě zkuste připravit a třeba budete mile překvapení. Recept je snadný.
Dýňové latte macchiato s medovým kořením vás nádherně zahřeje a navodí podzimní atmosféru. Podle našeho videoreceptu ho navíc zvládnete opravdu hravě, tak neváhejte a pojďte ho vyzkoušet.
Pumpkin spice latte neboli dýňové latté je hitem posledních let a narazit na něj můžete během podzimu v českých i zahraničních kavárnách. Pokud jste ho ještě neměli možnost ochutnat, zkuste si jej připravit doma, stačí mít doma po ruce připraveno trochu dýňového pyré na výrobu dýňového sirupu.
Vytvořte si vlastní domácí dýňové koření, které přinese vůni podzimu do vašich oblíbených dezertů nebo nápojů. Kombinace skořice, muškátového oříšku, zázvoru a hřebíčku je dokonalým doplňkem pro dýňové koláče, muffiny, cheesecakes a další. Uložte ho do uzavíratelné sklenice, aby zůstalo čerstvé a použijte ho kdykoli, kdy na něj máte chuť.
Jaký dýňový recept připravujete nejčastěji? Podělte se o něj v komentářích.
Zdroj: Kupi.cz