Lehké, přesto syté, jemné, ale zároveň výrazné. Špenátové palačinky s kuřecí nádivkou jsou receptem, který vás nadchne už při prvním ochutnání. Jsou ideální na víkendový oběd, slavnostní tabuli nebo jako originální pohoštění, které ohromí svou barvou i chutí. Navíc se snadno připravují a zvládne je i ten, kdo s vařením teprve začíná.
Špenát je u nás občas nedoceněný, přitom dokáže udělat z obyčejného jídla krásně barevný a chutný zážitek. Špenátové palačinky se těší velké oblibě v moderní kuchyni právě proto, že spojují hravý vzhled s nutriční hodnotou. Nádivka z kuřecího masa, mrkve, cibule a smetany jim dodá jemnou krémovost, díky níž se hodí i jako slavnostní chod. Recept je variabilní, můžete si pohrát s kořením nebo přidat bylinky podle sezony a chuti.
Špenátové palačinky s kuřecí nádivkou – recept
- Počet porcí: 12 palačinek
- Délka přípravy: 50 minut
Ingredience:
Na palačinky:
- 400 ml mléka
- 100 g kefíru
- 1 vejce
- 150–200 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- 30 g čerstvého špenátu
- 1 lžíce olivového oleje
Na náplň:
- 400 g kuřecího masa (prsa nebo stehenní řízky)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 150–200 g smetany ke šlehání (20 %)
- čerstvý kopr podle chuti
Slané palačinky s vajíčkem a šunkou
Hledáte nápad na rychlou a chutnou slanou snídani nebo večeři? Slané palačinky s vajíčkem a šunkou jsou jednoduché, ale přitom neodolatelné! Kombinace tenkých palačinek, rozpuštěného sýra, šunky a sázeného vejce je zárukou dokonalého chuťového zážitku. Navíc tento recept zvládne i začátečník, takže se nemusíte bát, že by něco nevyšlo.
Slané palačinky s vajíčkem a šunkou
Postup přípravy
- Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky nebo rozmixujte v kuchyňském robotu.
- Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno, mrkev nastrouhejte nahrubo.
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte cibuli, mrkev a kuřecí maso, vše společně restujte, dokud maso nezbělá a zelenina nezměkne.
- Přilijte smetanu a na mírném plameni vařte, dokud směs nezhoustne do krémové konzistence. Nakonec vmíchejte nasekaný kopr a podle chuti osolte a opepřete.
- Do mísy nalijte mléko, kefír, přidejte vejce, cukr a špetku soli. Vše vyšlehejte dohladka.
- Polovinu směsi dejte stranou a do zbytku přisypte mouku, dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Špenát nasekejte nadrobno nebo rozmixujte a vmíchejte do těsta spolu se zbytkem tekuté směsi a lžící olivového oleje.
- Na nepřilnavé pánvi pečte tenké palačinky z obou stran dozlatova. Před první palačinkou pánev lehce potřete olejem.
- Hotové palačinky plňte kuřecí směsí a zarolujte podle libosti.
Tipy pro vylepšení receptu
- Z vlastní zkušenosti doporučuji připravit si nádivku den předem, druhý den má totiž výraznější chuť a práce jde rychleji od ruky.
- Pokud chcete palačinky ještě lehčí, zkuste část smetany nahradit jogurtem, který jim dodá svěží tón.
- Skvěle funguje i přidání česneku do směsi, zejména pokud chcete výraznější chuť.
- A kdyby vám zbyly palačinky, zkuste je zapéct v troubě s trochou sýra navrch, chutnají pak úplně jinak a přesto skvěle.
Zdroj: Sophia Michalčíková pro Kupi