Zapomeňte na klasické palačinky, tahle špenátová verze s kuřetem a pikantní krémovou náplní je nový rodinný favorit

Kopa palačinek v zelené barvě s náplní Sophia Michalčíková

Lehké, přesto syté, jemné, ale zároveň výrazné. Špenátové palačinky s kuřecí nádivkou jsou receptem, který vás nadchne už při prvním ochutnání. Jsou ideální na víkendový oběd, slavnostní tabuli nebo jako originální pohoštění, které ohromí svou barvou i chutí. Navíc se snadno připravují a zvládne je i ten, kdo s vařením teprve začíná.

Přečtěte si také

Čistější vzduch a méně stresu. Nenáročné pokojovky, které promění vaši kancelář v uklidňující zelenou džungli

Špenát je u nás občas nedoceněný, přitom dokáže udělat z obyčejného jídla krásně barevný a chutný zážitek. Špenátové palačinky se těší velké oblibě v moderní kuchyni právě proto, že spojují hravý vzhled s nutriční hodnotou. Nádivka z kuřecího masa, mrkve, cibule a smetany jim dodá jemnou krémovost, díky níž se hodí i jako slavnostní chod. Recept je variabilní, můžete si pohrát s kořením nebo přidat bylinky podle sezony a chuti.

Špenátové palačinky s kuřecí nádivkou – recept

  • Počet porcí: 12 palačinek
  • Délka přípravy: 50 minut

Ingredience:

Na palačinky:

  • 400 ml mléka
  • 100 g kefíru
  • 1 vejce
  • 150–200 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 30 g čerstvého špenátu
  • 1 lžíce olivového oleje

Na náplň:

  • 400 g kuřecího masa (prsa nebo stehenní řízky)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 150–200 g smetany ke šlehání (20 %)
  • čerstvý kopr podle chuti
Slané palačinky s vajíčkem a šunkou
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Slané palačinky s vajíčkem a šunkou

Hledáte nápad na rychlou a chutnou slanou snídani nebo večeři? Slané palačinky s vajíčkem a šunkou jsou jednoduché, ale přitom neodolatelné! Kombinace tenkých palačinek, rozpuštěného sýra, šunky a sázeného vejce je zárukou dokonalého chuťového zážitku. Navíc tento recept zvládne i začátečník, takže se nemusíte bát, že by něco nevyšlo.

Slané palačinky s vajíčkem a šunkou

Postup přípravy

  1. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky nebo rozmixujte v kuchyňském robotu.
  2. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno, mrkev nastrouhejte nahrubo.
  3. Na pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte cibuli, mrkev a kuřecí maso, vše společně restujte, dokud maso nezbělá a zelenina nezměkne.
  4. Přilijte smetanu a na mírném plameni vařte, dokud směs nezhoustne do krémové konzistence. Nakonec vmíchejte nasekaný kopr a podle chuti osolte a opepřete.
  5. Do mísy nalijte mléko, kefír, přidejte vejce, cukr a špetku soli. Vše vyšlehejte dohladka.
  6. Polovinu směsi dejte stranou a do zbytku přisypte mouku, dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
  7. Špenát nasekejte nadrobno nebo rozmixujte a vmíchejte do těsta spolu se zbytkem tekuté směsi a lžící olivového oleje.
  8. Na nepřilnavé pánvi pečte tenké palačinky z obou stran dozlatova. Před první palačinkou pánev lehce potřete olejem.
  9. Hotové palačinky plňte kuřecí směsí a zarolujte podle libosti.

Tipy pro vylepšení receptu

  • Z vlastní zkušenosti doporučuji připravit si nádivku den předem, druhý den má totiž výraznější chuť a práce jde rychleji od ruky.
  • Pokud chcete palačinky ještě lehčí, zkuste část smetany nahradit jogurtem, který jim dodá svěží tón.
  • Skvěle funguje i přidání česneku do směsi, zejména pokud chcete výraznější chuť.
  • A kdyby vám zbyly palačinky, zkuste je zapéct v troubě s trochou sýra navrch, chutnají pak úplně jinak a přesto skvěle.

Zdroj: Sophia Michalčíková pro Kupi