Naučte se dokonale tenké a křupavé palačinky. Místo oleje dejte sádlo a přidejte perlivou vodu

Muž a žena v kuchyni připravují palačinky Just Life / Shutterstock.com

Toužíte po palačinkách, které budou tenké skoro jako papír, s křupavými okraji a dokonale zlatavou barvou? Příprava této zdánlivě jednoduché pochoutky má svá tajemství. Prozradíme vám 8 osvědčených triků, díky kterým se vaše palačinky promění z obyčejných v mistrovské dílo. Od výběru správných surovin přes ideální pánev až po překvapivý trik s minerálkou – s našimi radami už nikdy neuděláte gumové nebo potrhané palačinky.

Přečtěte si také

„Češi neřeší, co jedí. A pak se diví.“ Výživový expert Havlíček bez servítek o jídle, lenosti i tloustnutí po padesátce

1. Kvalitní suroviny jsou základ úspěchu

Tajemství opravdu dobrých palačinek začíná už u nákupu. Nešetřete na ingrediencích – ať už chystáte sladkou nebo slanou variantu. Při přípravě těsta zapomeňte na obyčejnou vodu a sáhněte po plnotučném mléku, které dodá palačinkám lahodnou chuť a správnou konzistenci. Stejně důležitá jsou i vajíčka – pokud máte možnost, použijte domácí nebo farmářská, rozdíl poznáte na první ochutnání!

Co se týče cukru, ten do těsta vůbec přidávat nemusíte. Palačinky si můžete krásně osladit až na talíři podle chuti. Navíc se vyhnete nepříjemnému připalování – cukr v těstě má totiž tendenci na pánvi karamelizovat, což způsobuje, že se palačinky snadno přichytávají a připalují.

Několik palačinek, naskládaných na dřevěném prkénku, vedle miska s moukou a hrnek mléka Anastasia Izofatova / Shutterstock.com

2. Použijte kvalitní, prosátou mouku

Pro dokonale tenké těsto francouzských palačinek používejte vždy hladkou, důkladně prosátou mouku. Zamezíte tak tvorbě hrudek. Někdy se dokonce doporučuje použít dortovou mouku, která je speciálně namletá pro nadýchanější těsta. Lépe se pojí s ostatními surovinami v hladké těsto a palačinky pak mají jemnější strukturu a lehkou konzistenci.

  • Tip: Pokud připravujete palačinky, které budete dále zapékat, můžete naopak sáhnout po mouce polohrubé, která zajistí silnější konzistenci, vhodnější pro plnění a polévání.

3. Těsto nechte odležet v lednici

Palačinky nejčastěji připravujeme ráno na snídani nebo jako rychlou svačinku během dne. Ty nejlepší se ale povedou až tehdy, kdy je těsto dostatečně předem uleželé, protože se v něm stihne rozvinout lepek a všechny suroviny se dokonale propojí. V lednici by měla tekutá směs odpočívat vždy alespoň 30 minut. Pokud ale počítáte s přípravou palačinek předem, klidně nechte těsto v chladničce přes noc.

4. Vyberte správnou pánev

Tímto se dostáváme k důležitému triku zkušených palačinkářů, k výběru pánve. Dají se koupit i speciální pánve na palačinky, které mají široké dno a nízké stěny a díky tomu dobře a rovnoměrně vedou teplo (navíc se s nimi palačinky dobře obrací ve vzduchu). Úplně ale postačí jakákoliv nepřilnavá. V tomto případně vyhrává nerezová, která tuto funkci nikdy neztrácí. Nemá totiž speciálně upravený povrch, který by se mohl časem poškrábat, jako je tomu například u pánví teflonových.

„Kouzlo nerezu spočívá v tom, že umožní rozlít palačinkové těsto opravdu dotenka. S novou teflonovou nebo keramickou pánví se vám to nejspíš povede taky, ale jakmile mají tyhle pánve něco za sebou, jejich povrch přestane být hladký a stává se poréznějším, takže na něm ulpí vyšší vrstva těsta. Výsledkem jsou sice pořád palačinky, ovšem palačinky tlustší a houbovitější,“ radí na svém blogu autorka kuchařek Jana Florentýna Pišová a dále dodává, že na nerezu se vám také podaří hezčí a výraznější zezlátnutí i křupavější krajkový okraj.

Nalévání palačinkového těsta na pánev New Africa / Shutterstock.com

5. Olejem šetřete

Palačinky by při smažení nikdy neměly plavat jako bramboráky (akorát by se vám potrhaly), na druhou stranu nedostatek tuku může zapříčinit přichytávání. Před nalitím každé dávky těsta kápněte na pánev trochu oleje, případně dejte lžičku másla nebo ghí a rozetřete mašlovačkou po celé ploše.

Skvělou vychytávkou jsou v tomto ohledu oleje ve spreji, které zajistí rovnoměrný nános v přiměřené dávce.

6. Sádlo je lepší

Volte stejný postup jako výše, pouze zaměňte máslo či olej za poctivé sádlo. Rozetřete ho trošku (stačí lžička i méně) po pánvi a nechte chvíli rozehřát. Uvidíte, že palačinky s ním získají úplně jinou chuť a křupavost.

7. S obracením buďte trpěliví

Proti trhání pomůže dobře rozpálená pánev a trocha trpělivosti. Jakmile těsto nalijete, počkejte, až začne od stran růžovět a budou se objevovat bublinky. Placku obracejte až tehdy, kdy bude po zatřeseni s pánvičkou sama klouzat ze strany na stranu, případně půjde snadno podebrat obracečkou. Pokud by se vám mezitím začala připalovat, na vině bude moc hutné těsto (stačí naředit mlékem), málo oleje nebo másla, případně stará pánev, která ztratila své nepřilnavé vlastnosti.

8. Přidejte minerálku

Přidejte do těsta trochu perlivé minerální vody. Bublinky v minerálce pomohou vytvořit lehčí a nadýchanější strukturu palačinek. Stačí nahradit část mléka minerálkou, například třetinu z celkového množství tekutiny. Palačinky pak budou mít jemnou texturu a budou příjemně nadýchané. Tento trik je oblíbený zejména ve francouzské kuchyni.

Zdroj: Kupi.cz