Chcete nakopnout svou imunitu a trávení s pomocí zakysaných mléčných výrobků, ale v nabídce produktů se vždy ztrácíte? Kefíry, acidofilní mléka, jogurtové nápoje, podmáslí, bifidokultury… Na první pohled mohou výrobky vypadat podobně, kromě ceny jsou mezi nimi ale i značné rozdíly. Ať už ve složení, účincích na naše zdraví, nebo výživových hodnotách. V čem se kysané produkty liší a podle čeho si vybrat ten správný?
Vyrábí se tak, že se do mléka, smetany nebo jogurtu přimíchají prospěšné bakterie nebo kvasinky, které přeměňují mléčný cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou. Díky tomu jsou tyto produkty obvykle přirozeně bezlaktózové. Navíc mají velmi dobrý vliv na střevní mikroflóru, zažívání, trávení a funkci imunitního systému.
Některé zakysané výrobky potom obsahují jen základní „startovací“ kultury, jiné se obohacují také o probiotické bakterie, například nejčastější kmeny Lactobacillus a Bifidobacterium.
Kefír jako jeden z mála zakysaných výrobků obsahuje jak bakterie, tak kvasinky a díky tomu má výraznější perlivou a kyselou chuť. V obchodech nicméně běžně kupujeme kefírová mléka, která jsou naředěná a jemnější. Je u nich také daný minimální obsah mikroorganismů – na 1 g musí mít alespoň 1 milion bakterií mléčného kvašení a 100 kvasinek (nenaředěný kefír jako takový má počet bakterií stejný, kvasinek ale musí obsahovat stonásobně více).
Jedná se o mléko zakysané jak smetanovou kulturou, tak bakteriemi mléčného kvašení (v obsahu alespoň 1 milion na 1 g), z nichž největší podíl tvoří kmen Lactobacillus acidophilus. Protože tyto probiotické kultury snižují pH nápoje, je acidofilní mléko charakteristické vysoce kyselou chutí.
Jak název napovídá, podmáslí vzniká jako vedlejší produkt při výrobě másla. Pokud se vyrábí ze sladké smetany, pak se nechává zakysat pomocí bakterií mléčného kvašení (v minimálním množství 1 milion na 1 g).
Každý druh má svá plus a každému také může vyhovovat jinak.
Hlídáte-li si příjem tuku, nejméně ho přirozeně obsahují kefírová mléka a podmáslí (obvykle mají do 1 % tuku na 100 g). U acidofilních mlék a jogurtových nápojů můžete vybírat z plnotučných i nízkotučných variant.
V množství bílkovin se zmíněné produkty nijak neliší, u všech se pohybují kolem 3 až 4 g na 100 g výrobku. Kde však lze pozorovat velké (a mnohdy zrádné) rozdíly, je obsah cukru. Pozor si dávejte na všechny ochucené varianty, což platí také o kefírových mlékách. Půllitrová krabička jahodového, vanilkového nebo meruňkového může obsahovat až 50 nebo i 60 g cukru. To je pro zajímavost stejné množství, jaké najdeme v tabulce mléčné nebo bílé čokolády.
Pokud při nákupu hledíte i na cenu, nejvýhodněji vychází kefírová mléka a podmáslí. U privátních značek různých řetězců se můžete dostat i na běžnou cenu pod 15–20 korun za 500ml balení, u litrového to může být v přepočtu i méně.
Nejvíce si potom připlatíte za různé ochucené jogurtové nápoje, které se snaží zákazníky zaujmout především nevšedními příchutěmi nebo obohacením o bifidokultury a jiná probiotika. Pokud si chcete na zakysaném mléčném výrobku zároveň pochutnat, pak mohou být dobrou volbou. Hledáte-li však nejlepší poměr ceny a složení, mnohdy stačí i levnější neochucené kefíry nebo acidofilní mléka.
Zdroje: Kupi.cz, Bezpečnost potravin, WebMD