Bez mouky a přesto dobré! Luxusní pečené i nepečené dezerty, které musíte vyzkoušet

Čokoládová pěna s jahodami Antonina Vlasova / Shutterstock.com

Jsou zdravé, lehké a neskutečně dobré. Řeč je o dezertech, ve kterých nenajdete ani špetku mouky. Ne každý si totiž může dopřát klasické moučníkové dezerty jako bábovku, buchty či koláče. Zvlášť celiaci o tom ví své. Jiní se mouce vyhýbají kvůli postavě nebo chtějí zkusit něco nového. Máme pro vás recepty, které nezklamou a pochutná si na nich celá rodina i návštěva.

Přečtěte si také

Tekutý písek se vrací: Jak ho využít i tam, kde by vás to možná nenapadlo

Co zdravého upéct?

Ačkoli jsou následující dezerty bez mouky, nemusíte se bát, že by nedržely pohromadě. Jejich základ tvoří tvaroh, který má pojivé vlastnosti. Navíc je i zdraví prospěšný, obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vápník a další minerální látky a vitaminy. Na své si ale přijdou i milovníci čokolády, kteří si mohou připravit čokoládovou pěnu.

Meruňkový cheesecake – recept

  • 2 balení cottage sýra
  • 2 bílé řecké jogurty
  • 100 g meruňkového šmakouna
  • 3 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžíce medu

Postup:

  1. V mixéru rozmixujeme cottage sýr se šmakounem a cukrem.
  2. Poté přidáme jogurt, vejce, med a zpracujeme v hladké těsto. To nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem.
  3. Naplněnou formu vložíme do pekáče s vodou a pečeme 15−17 minut na 170 °C.
  4. Kontrolujeme pomocí špejle – když se na ni těsto nelepí, troubu vypneme a koláček necháme dojít dalších 15 minut.
Talíř s buchtou s kokosem a povidly Marika Habertová

Kokosová buchta bez mouky – recept

  • 250 g tvarohu
  • 3 vejce
  • 1 hrnek rozemletého kokosu
  • špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrnek cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce povidel

Postup:

  1. Troubu si předem vyhřejeme na cca 175 °C. Mezitím v míse pomocí metličky rozmícháme dohladka tvaroh s vejci a oběma cukry.
  2. Poté přisypeme kokos, skořici, přidáme špetku soli a vše zamícháme.
  3. Pekáček vyložíme pečicím papírem, na který vylijeme hotovou směs na buchtu.
  4. Pomocí lžiček umístíme na vrch buchty švestková povidla a posypeme rozemletým kokosem. Pečeme 15–20 minut.
Jahodovo-čokoládová pěna se zakysanou smetanou Marika Habertová

Čokoládová pěna – recept

  • 400 g čerstvých nebo kompotovaných jahod
  • 100 g čokolády na vaření (alespoň 50% obsah kakaa)
  • 1–2 sáčky vanilkového cukru dle chuti
  • 200 g zakysané smetany

Postup:

  1. Nakrájené jahody rozmixujeme s vanilkovým cukrem – pokud máme kompotované jahody, tak i s polovinou jejich šťávy.
  2. Poté vmícháme zakysanou smetanu a dáme vychladit do lednice.
  3. Mezitím si rozlámeme čokoládu, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Tekutou čokoládu rychle vmícháme do jahodové směsi.
  4. Hotovou čokopěnou ozdobíme jahodami, zalijeme jahodovou šťávou a posypeme oříšky.

Tvarohový trhanec – recept

  • 500 g tvarohu
  • 125 ml mléka
  • 60 g moučkového cukru do těsta
  • hrst nastrouhané citronové kůry
  • 3 vejce
  • 2 lžičky rozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • dřeň z půlky vanilkového lusku (lze nahradit pár kapkami vanilkové esence)
  • špetka soli
  • máslo nebo sádlo na vymazání pekáčku
  • moučkový cukr
  • sezónní ovoce – jahody, třešně, borůvky nebo dle chuti

Postup:

  1. Tvaroh smícháme s mlékem, cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Poté pomalu vmícháme tuhý sníh z bílků a rozinky.
  2. Těsto nalijeme do vymaštěného pekáče nebo na větší pánev a pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 12 minut.
  3. Horký trhanec roztrháme vidličkou a podáváme posypaný moučkovým cukrem, sezónním ovocem a zmrzlinou.
Tiramisu
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Tiramisu

Tiramisu je italský dezert, který jsme si u nás v Česku velmi oblíbili. Vyrábí se ze sýra mascarpone, který se šlehá se žloutky a cukrem, případně šlehačkou a prokládá se cukrářskými piškoty, namočenými do silného espressa, ochuceného italským mandlovým likérem Amaretto. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá.

Tiramisu

Vyzkoušejte naše sladké recepty a buďte si jistí, že se na váš stůl začnou vracet čím dál tím častěji!

Zdroj: Marika Habertová, vareni.cz, vimcojim.cz