Trdelníky ještě neřekly své poslední slovo. Jejich oblíbenost roste, ukazují data

Trdelníky na grilu BreizhAtao / Shutterstock.com

Centrum Prahy i dalších velkých měst v minulých měsících zaplavili obchodníci s trdelníky. Někteří prodejci je nabízí už i plněné, a to třeba čerstvým ovocem nebo čokoládou. Oblíbili si je sice hlavně zahraniční turisté, data společnosti Dinelytics ale ukazují, že v posledních týdnech je více konzumují i čeští zákazníci.

Přečtěte si také

ČOI zajistila několik nebezpečných hraček. Byly staženy z prodeje kvůli nadlimitnímu obsahu olova a kadmia

„Pokud máte dojem, že byznys s trdelníky trochu upadá, tak data ukazují na opačný trend. V listopadu loňského roku se konzumace trdelníků ve srovnání s předchozím rokem zvýšila o 6,3 procenta,“ píše se v analýze společnosti Dinelytics, která stojí za oblíbenou aplikací Kalorické tabulky.

Odkud pochází trdelník?

V centru hlavního města Prahy jsou trdelníky v podstatě na každém rohu. Obchodníci se je nebojí prezentovat jako tradiční staročeskou pochoutku. Jde ale o marketingový trik, neboť trdelníky pocházejí z Rumunska, a to pravděpodobně z oblasti Sikulsko v turisticky oblíbené Transylvánii.

Trdelník
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Trdelník

Trdelník je vyroben z kynutého těsta, které se rozválí a poté v pruzích namotává na nerezovou formu. Připravit si jej zvládnete i doma, stačí vám k tomu alobal, sklenice a náš recept.

Trdelník

Podle dochovaných záznamů se trdelníky na území dnešního Rumunska podávají už od 18. století, tehdy to bylo pod názvem kürtőskalács (= komínový koláč). Z Rumunska se tato oblíbená cukrovinka dostala do Maďarska a následně i do ostatních částí tehdejší Habsburské monarchie.

Kdy získal trdelník takovou oblibu?

Prodejcům trdelníků na Staroměstském náměstí a v okolních ulicích staré Prahy se podařilo částečně vytlačit i osvědčené klobásy. Poprvé se stánkaři s trdelníky v centru Prahy objevili už počátkem nového tisíciletí a pro mnohé zahraniční turisty jde i kvůli rozmachu sociálních sítí o typickou pražskou pochoutku, kterou si při návštěvě Prahy nemohou nechat ujít.

Žena na Karlově mostě drží v jedné ruce trdelník se šlehačkou a v druhé českou vlajku RossHelen / Shutterstock.com

Trdelník je tahák pro zahraniční turisty č. 2

Portál TasteAtlas uvádí, že pro zahraniční turisty je trdelník v Praze tou druhou největší pochoutkou, a to hned po smaženém sýru. Na třetí pozici se nachází párek v rohlíku s hořčicí nebo s kečupem.

Analýza společnosti Dinelytics mimo jiné uvádí, že největší oblíbenost trdelníků je tradičně v prosinci. Tehdy se totiž jejich spotřeba zvyšuje až na 2,5násobek ve srovnání s ostatními měsíci. „Průměrná hmotnost trdelníku činí 86 gramů. V poslední době si je oblíbili lidé napříč všemi věkovými skupinami. Raději je mají ženy.“

Zdroj: TasteAtlas.com, Dinelytics