Rusko bojuje s nedostatkem vajec. Jejich cena se loni zvýšila o 40 procent

Vajíčka v pytlíku NP27 / Shutterstock.com

Rusko se potýká s nedostatkem vajec, který se propisuje i do cen. Balení deseti vajec se v ruských supermarketech aktuálně prodává i za 150 rublů, což je v přepočtu zhruba 38 korun. Z nedostatku vajec na trhu se stává politické téma. Ruská vláda a prezident Vladimir Putin se totiž rozhodli, že čtyři klíčoví producenti vajec budou vyšetřováni z nepovolené kartelové dohody.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Cena vajec v Rusku

Oproti předchozím týdnům jsou vejce na ruském území momentálně asi dvakrát dražší. V mnohých obchodních řetězcích nejsou často ani k dostání. V Rusku proto vypuklo vaječné šílenství a mnohé obchody musely reagovat i zavedením maximálních nákupních stropů.

Analytici říkají, že současná krize je výsledkem hned několika příčin. Ruská ekonomika se na jedné straně v posledních měsících přehřívá. Na trhu není dostatek pracovní síly, kvůli válce na Ukrajině řada Rusů emigrovala, další významná část ruské populace válčí na Ukrajině. Ve stejnou chvíli se ale v Rusku citelně snižuje míra nezaměstnanosti a ruský trh bojuje s velkým počtem volných pracovních míst.

Důvody vysokých cen ruských vajec

Další důvody souvisí s trvající válkou na Ukrajině. V platnosti jsou totiž stále protiruské sankce ze strany Západu. Na ruské území se tedy přestala vejce vyvážet. Web The Observatory of Economic Complexity informoval před pár dny o tom, že Rusko bylo v roce 2021 třetím největším dovozcem vajec na světě. Do Ruska svá vejce importovaly i podniky z Německa, Francie nebo také z České republiky.

Do krize se však promítla i rostoucí cena krmiva, na kterou museli ruští producenti zareagovat právě zvýšením ceny vajec. Statistiky ukazují, že vejce letos v Rusku zdražila už o více než 40 procent.

Z rostoucí ceny vajec se stalo silné politické téma. Reagovat na to musel i prezident Vladimir Putin, který se za to veřejnosti omluvil. Analytici říkají, že šlo mimo jiné o krok v probíhající kampani do ruských prezidentských voleb, které se konají v letošním březnu a odborníci v nich očekávají Putinovo drtivé vítězství.

Vejce v ruském supermarketu AntonSAN / Shutterstock.com

Rusko řeší zvýšení dovozu z Turecka nebo Íránu

Krátce po Putinově omluvě ruské ministerstvo zemědělství uvedlo, že v brzké době zruší dovozní cla na vejce a zároveň zajistí jejich zvýšený dovoz ze spřátelených států, které se v minulých měsících nepřipojily k sankcím ze strany Západu. Odborníci se domnívají, že by mělo jít hlavně o Turecko nebo Írán.

V Rusku však neroste pouze cena vajec. Členským státům Evropské unie se daří inflaci snižovat, v Rusku ale naopak postupně roste. V listopadu loňského roku její míra dosáhla na 7,5 procenta, byla tedy nejvyšší od února roku 2023. Ruská centrální banka se na tento nepříliš příznivý cenový vývoj rozhodla reagovat a zvýšila základní úrokovou sazbu na 16 procent.

Zdroj: oec.world