Čím nahradit při hubnutí cukr, mouku nebo olej?

Ingredience na pečení Pixel-Shot / Shutterstock.com

Snažíte se o redukci váhy nebo se chcete začít stravovat zdravěji? Ani v jednom případě se nemusíte loučit s vašimi oblíbenými dezerty. Existuje totiž řada ingrediencí, které se dají nahradit jinými zdravějšími, a ve výsledku to ani nepoznáte. Můžete si tak užít mlsání beze strachu z přibraných kil. Jak tedy na to?

Přečtěte si také

Léky na nachlazení s pseudoefedrinem by se užívat neměly. Řada lékáren je ale stále prodává

Rádi si občas dopřejete něco sladkého? Zkuste místo kupovaných sladkostí nebo moučníků plných zbytečného cukru upéct něco, po čem se budete cítit dobře a vaše váha neporoste nahoru. Možná vás překvapí, jak snadné je připravit zdravé varianty vašich oblíbených moučníků.

Čím nahradit při hubnutí obyčejný cukr?

Klasické recepty na pečení vždy obsahují spoustu cukru, který našemu zdraví ani postavě zrovna neprospívá. Jeho množství samozřejmě můžete omezit, ale co takhle ho nepoužít vůbec? Dosladit pečené dobroty můžete řadou alternativ. Na chuti to nijak nepoznáte, a navíc vám to jedině prospěje.

Čekankový sirup

Čekankový sirup je novou, velmi oblíbenou alternativou slazení. Má vysoký obsah prospěšné vlákniny a velmi nízký glykemický index. Neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty ani umělá aromata.

Med

Med na rozdíl od cukru obsahuje řadu tělu prospěšných látek, navíc má vyšší sladivost, stačí jej tedy použít menší množství.

Domácí nutella bez cukru
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí nutella bez cukru

Vyrobte si domácí verzi nutelly bez cukru. Tato lískooříšková pomazánka je zdravější než ta klasická, obsahuje jen pár surovin a mohou ji s klidem jíst i vegani. Potřebujete pouze lískové oříšky, kakao, kokosový olej a špetku soli, tak se do toto pusťte.

Domácí nutella bez cukru

Erythritol a xylitol neboli březový cukr

Jedná se o přírodní sladidla, která chutnají, vypadají a sladí úplně stejně jako běžný cukr. Jejich obrovskou výhodou je, že neobsahují téměř žádné kalorie a díky nulovému glykemickému indexu jsou vhodné i pro diabetiky.

Obě tato sladidla navíc koupíte i v moučkové verzi, nemusíte tedy nijak upravovat vaše klasické recepty. Ať jste diabetik, hubnete nebo se snažíte zdravě jíst, erythritol a xylitol v kuchyni při vaření i pečení využijete.

Kokosový cukr

Jedná se o přírodní sladidlo, které obsahuje řadu vitamínů a minerálů. Díky kombinaci těchto látek pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a také cholesterol. Kokosový cukr má nízký glykemický index a je účinným antioxidantem.

Kokosový cukr a kokosy Pixel-Shot / Shutterstock.com

Čím nahradit bílou mouku?

To, že bílá mouka našemu zdraví, natož váze nijak neprospívá, asi netřeba více rozvádět. Její používání přitom vůbec není potřeba, protože existují zdravější alternativy, se kterými rozdíl ve výsledku nepoznáte.

Celozrnná mouka

Celozrnná mouka obsahuje na rozdíl od té bílé vlákninu, díky níž vás lépe zasytí, a bude vám tedy stačit sníst menší množství. Kromě toho je bohatá na minerály a má nižší glykemický index.

Na moučníky se hodí tyto druhy:

  • celozrnná pšeničná mouka
  • špaldová mouka
  • pohanková mouka
  • žitná mouka

Vločky

Vhodnější než celozrnná mouka jsou z hlediska výživy ovesné vločky. Nedají se však využít ve všech receptech, protože mají jiné vlastnosti, a moučníky tak budou mít trochu jinou konzistenci. Proto můžete rozemletými vločkami nahradit pouze část mouky, případně si najděte speciální recept přímo s vločkami.

Kokosová a mandlová mouka

Obě tyto mouky mají vysoký obsah vlákniny, bílkovin, zdravých tuků a jsou bezlepkové. Jejich chování při vaření nebo pečení se však liší. Mandlová mouka má tendenci být více křupavá, ořechová, drobivá a méně měkká. Kokosová mouka pohlcuje více vody než mandlová, je hustší a celkově vytváří měkčí produkt.

Oves, ovesné vločky a mouka z nich kostrez / Shutterstock.com

Čím nahradit olej a máslo?

Klasické moučníky obsahují nemalé množství tuku –⁠ ať už v podobě másla či oleje. Stejně jako u cukru můžete buď jejich množství snížit, anebo zvolit zdravou alternativu.

Kokosový olej

Jedná se o nejzdravější druh oleje a nejpoužívanější alternativu pokrmových tuků. Kokosový olej obsahuje množství vitamínů a minerálů. Za zmínku stojí také obsah kyseliny laurové, která zrychluje metabolismus, tedy napomáhá efektivnějšímu odbourávání tuků. Někteří odborníci však varují, že obsahuje ještě více nasycených mastných kyselin než v másle.

Oříškové máslo

Velmi populární a oblíbené nejen při pečení je oříškové máslo. To sice výrazně neušetří v receptu množství kalorií ani celkový obsah tuku, avšak na rozdíl od oleje a másla obsahují ořechy prospěšné látky, takže svému tělu dodáte i něco navíc.

Žena připravuje banánový chlebíček Pixel-Shot / Shutterstock.com

Banánový chlebíček – recept

Na tento zdravý a chutný moučník budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 3 zralé banány
  • 80 ml kokosového oleje
  • 80 ml mléka (můžete použít klasické i rostlinné alternativy)
  • 220 g špaldové mouky
  • 120 g strouhaného kokosu
  • ½ kypřicího prášku
  • 1 polévkovou lžíci medu
  • 1 čajovou lžičku skořice
  • dle chuti oříšky či rozinky

Postup:

  1. V míse vyšlehejte vejce, rozpuštěný kokosový olej a med. Přidejte rozmačkané banány, zalijte mlékem a rozmixujte.
  2. V jiné míse smíchejte všechny suché ingredience a následně vmíchejte mokrou směs. Na závěr přidejte drcené ořechy či rozinky.
  3. Těsto vlijte do formy na biskupský chlebíček a pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 40 minut, dokud nezezlátne.
Borůvkové muffiny na tácu Elena Shashkina / Shutterstock.com

Borůvkové muffiny – recept

Na cca 12 kusů budete potřebovat:

  • 250 g špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 1 střední banán
  • 40 g kokosového oleje
  • 150 g bílého jogurtu
  • lžičku kypřicího prášku
  • cca 40 g čekankového sirupu či medu

Postup:

  1. Nejprve si v mixéru rozmixujte všechny mokré ingredience.
  2. V míse smíchejte ingredience suché, následně přilijte mokrou směs a vše dobře promíchejte (vzniknout by mělo hustší těsto). Na závěr přimíchejte borůvky.
  3. Těsto rozdělte rovnoměrně do 12 formiček na muffiny a pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut dozlatova.

Zdroje: spektrumzdravi.cz, idnes.cz, zdravycukr.cz, vareni.cz, kucharkaprodceru.cz, lidovky.cz