Snažíte se o redukci váhy nebo se chcete začít stravovat zdravěji? Ani v jednom případě se nemusíte loučit s vašimi oblíbenými dezerty. Existuje totiž řada ingrediencí, které se dají nahradit jinými zdravějšími, a ve výsledku to ani nepoznáte. Můžete si tak užít mlsání beze strachu z přibraných kil. Jak tedy na to?
Rádi si občas dopřejete něco sladkého? Zkuste místo kupovaných sladkostí nebo moučníků plných zbytečného cukru upéct něco, po čem se budete cítit dobře a vaše váha neporoste nahoru. Možná vás překvapí, jak snadné je připravit zdravé varianty vašich oblíbených moučníků.
Klasické recepty na pečení vždy obsahují spoustu cukru, který našemu zdraví ani postavě zrovna neprospívá. Jeho množství samozřejmě můžete omezit, ale co takhle ho nepoužít vůbec? Dosladit pečené dobroty můžete řadou alternativ. Na chuti to nijak nepoznáte, a navíc vám to jedině prospěje.
Čekankový sirup je novou, velmi oblíbenou alternativou slazení. Má vysoký obsah prospěšné vlákniny a velmi nízký glykemický index. Neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty ani umělá aromata.
Kupte se slevou Čekankový sirup 4Slim.
Med na rozdíl od cukru obsahuje řadu tělu prospěšných látek, navíc má vyšší sladivost, stačí jej tedy použít menší množství.
Jedná se o přírodní sladidla, která chutnají, vypadají a sladí úplně stejně jako běžný cukr. Jejich obrovskou výhodou je, že neobsahují téměř žádné kalorie a díky nulovému glykemickému indexu jsou vhodné i pro diabetiky.
Obě tato sladidla navíc koupíte i v moučkové verzi, nemusíte tedy nijak upravovat vaše klasické recepty. Ať jste diabetik, hubnete nebo se snažíte zdravě jíst, erythritol a xylitol v kuchyni při vaření i pečení využijete.
Jedná se o přírodní sladidlo, které obsahuje řadu vitamínů a minerálů. Díky kombinaci těchto látek pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a také cholesterol. Kokosový cukr má nízký glykemický index a je účinným antioxidantem.
Kupte se slevou Kokosový cukr bio Nature's Promise.
To, že bílá mouka našemu zdraví, natož váze nijak neprospívá, asi netřeba více rozvádět. Její používání přitom vůbec není potřeba, protože existují zdravější alternativy, se kterými rozdíl ve výsledku nepoznáte.
Celozrnná mouka obsahuje na rozdíl od té bílé vlákninu, díky níž vás lépe zasytí, a bude vám tedy stačit sníst menší množství. Kromě toho je bohatá na minerály a má nižší glykemický index.
Na moučníky se hodí tyto druhy:
Vhodnější než celozrnná mouka jsou z hlediska výživy ovesné vločky. Nedají se však využít ve všech receptech, protože mají jiné vlastnosti, a moučníky tak budou mít trochu jinou konzistenci. Proto můžete rozemletými vločkami nahradit pouze část mouky, případně si najděte speciální recept přímo s vločkami.
Obě tyto mouky mají vysoký obsah vlákniny, bílkovin, zdravých tuků a jsou bezlepkové. Jejich chování při vaření nebo pečení se však liší. Mandlová mouka má tendenci být více křupavá, ořechová, drobivá a méně měkká. Kokosová mouka pohlcuje více vody než mandlová, je hustší a celkově vytváří měkčí produkt.
Kupte se slevou Kokosová mouka bio Nature's Promise.
Klasické moučníky obsahují nemalé množství tuku – ať už v podobě másla či oleje. Stejně jako u cukru můžete buď jejich množství snížit, anebo zvolit zdravou alternativu.
Jedná se o nejzdravější druh oleje a nejpoužívanější alternativu pokrmových tuků. Kokosový olej obsahuje množství vitamínů a minerálů. Za zmínku stojí také obsah kyseliny laurové, která zrychluje metabolismus, tedy napomáhá efektivnějšímu odbourávání tuků.
Velmi populární a oblíbené nejen při pečení je oříškové máslo. To sice výrazně neušetří v receptu množství kalorií ani celkový obsah tuku, avšak na rozdíl od oleje a másla obsahují ořechy prospěšné látky, takže svému tělu dodáte i něco navíc.
Kupte se slevou Kokosový olej bio Nature's Promise.
Na tento zdravý a chutný moučník budete potřebovat:
Postup:
Kupte se slevou Banány.
Na cca 12 kusů budete potřebovat:
Postup: